Филия от лимец засища за ден

Лекува куп болести, фараоните си правели напитка от него

Филия от лимец засища за ден | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

Напитка от лимец е била сред любимите на египетските фараони. Сега дивото жито все по-често се появява на трапезата под формата на самуни. Силата на лимеца се крие в това, че може да се отглежда при всякакви климатични условия и не се влияе от промените на времето. Древното жито расте на всякакъв вид почви, ражда без да има нужда от торове и растителна защита, защото не е податливо на никакви болести. На всичкото отгоре има изключителни лечебни свойства. Зърното и продуктите от него се препоръчват при колит и неврози, шипове, както и за повишаване на жизнените сили на организма. Изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен у нас, е в пъти повече от добитите в други страни количества, а високото съдържание на магнезий го прави полезна храна за спортисти. Лимецът има мощно защитно действие срещу очни заболявания, предпазва от ракови процеси, от инфаркти, от диабети, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, предпазва от атеросклероза, укрепва имунната система. Също така е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали цинк, магнезий, манган, фосфор.

"Една филия хляб от лимец може да засити дори и най-гладния. Това се дължи на факта, че брашното от него е изключително богато на минерали и витамини", твърди Тошко Няголов - дългогодишен хлебопроизводител от Добрич.
Тодор Моралийски, който пък отглежда лимец, настоява дивото жито да бъде получава субсидии от земеделското министерство, защото има голямо бъдеще. В момента у нас има над 20 000 дка с лимец.

Христос се хранел с диво жито

Доскоро лимецът представляваше интерес предимно за археолозите като една от най-старите храни на човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с видово име Triticum monococcum според биноминалната класификация на Линей.

В енциклопедиите лимецът е описан като вид олющена пшеница, с твърда покривна люспа и плътно положени зърна. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Според преданията с лимец се е хранел и Исус Христос.

Знаете ли че

Лимецът е истински щит срещу радиация, твърдят учените. Не случайно след аварията в Чернобил го засяват в диаметър от 200 км около атомната централа. През четирите си здрави плеви лимецът не допуска никаква радиация, биологични паразити или вредители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай