Принц Филип наричаше Елизабет II "зелчица"

Той носеше панталоните, за да може тя да носи короната, казват приятелите им

Принц Филип наричаше Елизабет II "зелчица" | StandartNews.com

Кралица Елизабет II и принц Филип, който си отиде два месеца преди да навърши 100, са вероятно единствените монарси в Европа, които празнуват платинена сватба – това се случва преди три години. Тяхната история със сигурност ще остане без аналог в хрониките.     

Принцесата и бъдещият ѝ съпруг се срещат за първи път през 1934 година – тя е на 8, а той на 13. Засичат се на сватба на братовчедка на Филип, която се омъжва за вуйчото на Елизабет. Следващото им рандеву е на коронацията на Джордж VI през 1937-ма, но след третото им виждане нещата от живота поемат неконтролируемо към олтара. През 1939-та 13-годишната Елизабет посещава Кралския военноморски колеж, в който кадет е 18-годишният привлекателен Филип Гръцки. Високият младеж пие чай с височайшето семейство. Както свидетелства гувернатката на Елизабет - Марион "Крауфи" Крауърс, принцесата е като хипнотизирана от Филип, въпреки че той въобще не обръща внимание на тийнейджърката, която го гледа с блеснали очи. Но тя най-сериозно обявява на родителите си, че или ще се омъжи за Филип, или ще се обрече на безбрачие и ще остане стара мома.  Поне така твърди братовчедка ѝ Маргарет Роудс в мемоарите си. През следващите години Филип често гостува в Бъкингам и  Уиндзор, а двамата с Елизабет често си пишат писма. На коледните празници през 1943-а вече е повече от очевидно, че 22-годишният Филип на свой ред е запленен от красивата 17-годишна принцеса със стройна фигура, искрящ син поглед и заразителен смях. Искрите, които прехвърчат между двамата, са запечатани и на снимки. А когато сексапилният принц и морски кадет иска ръката й в Балморал от самата нея през 1946-та, тя казва „Да“, без да се вълнува от мнението на майка си и баща си. Но влюбените гълъбчета трябва да почакат няколко години. Годежът между принцесата и Филип Маунтбатън, в чието ДНК има има още датска и германска кръв, е провъзгласен през 1947 година. Кралят и кралицата не харесват кандидата за сърцето на Лилибет и настояват тя да размисли. Но бъдещата владетелка е непоколебима.  Писмата, писани преди сватбата им през 1947-ма, преливат от нежност и искрени чувства, които нямат нищо общо с уредените династични бракове по сметка.  „Той е ангел", възторжено обяснява принцесата на семейстото си и се просълзява от умиление, когато той се се обръща към нея със Зелчица. Може би затова няколко дни преди сватбата Джордж VI устройва пищно тържество, на което е толкова щастлив, че дори танцува конга. 

Венчавката в  Уестминстърското абатство се превръща в символ на нормалността, така необходима на британците след ужасите на Втората световна война. Въпреки студа на 20 ноември, десетки хиляди поданици се изсипват около божия храм, за да поздравят младоженците. 2000 са гостите, сред които са кралете и кралиците на Дания, Югославия, Норвегия, Румъния и шахът на Иран. Уинстън Чърчил нарича събитието "проблясък на цветове след трудния път, който трябваше да извървим".  Главните герои получават близо 10 000 поздравителни телеграми и 2500 подаръка, сред които гоблен от Махатма Ганди, порцеланов сервиз от китайския президент Чан Кай Ши, бюро от правителството на Нова Зеландия.

Топ кулинари и сладкари от "Льо Кордон Бльо" се трудят над четириетажната торта, която тежи над 220 килограма и е висока близо три метра. В нея са инвестирани 27 килограма масло, 25 - захар, 34 -брашно,  660 яйца, 80 портокала и лимона, 136 килограма сушени плодове и ядки, повече 15 литра ром и бренди. За глазурата са използвани 68 килограма марципан и 50 килограма пудра захар.

Елизабет блести в прекрасна рокля на сър Норман Хартнел – дизайнерът, който и до днес заема своето място в сърцето й, а неговите творения могат да се видят на специалните фешън експозиции в Бъкингам.  Сватбеният тоалет е с цвят на слонова кост от въздушен сатен и шлейф от няколко метра. Лилибет носи красив букет от бели орхидеи, а Филип е истински хубавец във военноморската си униформа. Първата брачна нощ е в имението на чичото на принц Филип в Хемпшир. Следва сватбено пътешествие из Обединеното кралство. Последните няколко седмици от пътешествието си младоженците прекарват в замъка Балморал в Абърдийншър, Шотландия.

Следващите четири години са най-щастливият период от живота на принцесата – тя е просто любяща и обичана съпруга и майка. Елизабет и Филип често излизат с компания по ресторанти и нощни клубове, танцуват на приеми в именията на приятели – дори когато  бъдещата кралица вече е бременна. На едно от партита в Кент боен другар на Филип - запленен от изящната Елзиабет, казва: "Никога не съм предполагал каква прекрасна кожа има тя.” Филип отговаря: "Прекрасна е цялата."   През 1948 година Елизабет ражда първото си дете, което двамата с Филип кръщават Чарлс, а през 1949-та военноморският флот изпраща Филип в Малта, но тъй като доктори решават, че климатът там не е подходящ за новородения принц, Лилибет е принудена да остане в Лондон и често да пътува между Великобритания и острова. Братовчедката на принцесата - Маргарет Роудс, споделя: "Най-щастливият момент за нея беше да е съпруга на моряк в Малта". Там Елизабет се радва на радостите, съпътстващи живота на обикновените хора. Ходи с другите офицерски жени на чай, по магазините и на козметик и фризьор. Живеят в старинен архитектурен шедьовър с изящни сводове и големи тераси, заобиколен от градини, цитрусови и маслинени дръвчета. През 1950 година Елизабет ражда момиченце на име Ан Елизабет Алис Луис, като двойката се старае въпреки офицерската работа на Филип и задълженията на принцесата в Лондон, да не се разделя за повече от седмица. Родителите на Лилибет често се грижат за внуците си, докато дъщеря им е в Малта при съпруга си или пък двамата са на държавно посещение в някоя страна.

Смъртта на крал Джордж VI обаче  кардинално променя ситуацията – Елизабет е само на 25, когато сяда на трона през февруари на 1952-ра. И Филип напуска флотата, загърбвайки амциите си за кариера. Истината от средата на миналия век е, че английската аристокрация не харесва Филип, защото – според претенциите на синьокръвните особи край Темза, на принца от Гърция му липсват необходимото възпитание и финес, не е роден във Великобритания, има и немски произход.  Носят се и слухове, че някои членове на семейството му общуват с немски военни. Освен всичко друго, в началото Филип трудно понася да свири втора цигулка и често напуска тайно кралската резиденция, за да участва в  партита с приятели в частен нощен клуб в Лондон. Но двамата се спасяват взаимно в заобикалящите ги лудост и суета. Елизабет многократно споделя, че Филип е нейният пристан. Той пък пише в писмо: „Лилибет е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен". Заради култовите си лафове принц Филип печели прозвището Поразяващата уста. Острият му език не щади нито звезди като Том Джоунс, нито милионери, нито бельото на шотландските политици.

Херцогът на Единбург е единственият, който винаги е откровен и директен с Елизабет. Често я заплашва, че ще я накара да слезе от колата, ако продължава да му мрънка за начина на шофиране.  Двамата обаче притежават еднакво силно чувство за хумор.  Не е необичайно и за Елизабет да казва на съпруга си "да си затваря устата", твърдят анонимни информатори.  Но каквото и да става, той е неотлъчно до нея, за да се превърне в най-голямата й опора. „Филип носи панталоните, за да може тя да носи короната“, казват за двойката им. „Те не се нуждаят от много приятели. Имат истинска любовна история – винаги си пият чая заедно и си говорят за всякакви неща, напълно са си самодостатъчни. Просто се обичат", разказва близък на династията. Но нито тя, нито той обичат публичните прояви на привързаност. Двамата се подкрепят взаимно покрай разводите на три от четирите си деца, както и в най-трудния период - когато престолонаследникът, принц Чарлз, и принцеса Даяна оповестяват раздялата си, а пет години по-късно тя загива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай