Фейсбук издал камикадзето от Сарафово

Хадж Хасан взривил изненадващо партньора си Ел Хюсеини

Фейсбук издал камикадзето от Сарафово | StandartNews.com

Ливанецът с френски паспорт влязъл у нас през Русе в края на юни 2012

Самоличността на атентатора от летище "Сарафово" край Бургас е установена благодарение на Фейсбук. Разследващите от ДАНС са се натъкнали на възхвали към 23-годишния Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El HUSSEIM) от близките му, които го определяли за "мъченик". Освен това роднините му описвали подробно случая от 18 юли 2012 г., когато загинаха петима израелски туристи и шофьорът на рейса Мустафа Кьосов. Това дало насока на разследващите към установяването на самоличността на терориста. За потвърждение е извършена комплексна ДНК експертиза и множество други процесуално-следствени действия, които са потвърдили по безспорен начин, че именно Ел Хюсеини е атентаторът.

6 месеца се чакаха резултатите от ДНК експертизата и станаха готови точно 2 г. след терористичния акт в Бургас. ДНК е изолирано от части от кожата на главата по отхвръкналата бейзболна шапка на Ел Хюсейни и още две други подобни шапки, които са били използвани от партньора му Хадж Хасан. Те са открити забравени в обитаваната от Хасан квартира в Несебър. Той е изиграл и основната роля при атентата. Именно Хасан се смята за

човека, натиснал копчето на бомбата

носена от Ел Хюсеини. При внимателен анализ от страна на психолози на записа от видеокамерите на летището пък си личало, че Ел Хюсеини изобщо не е предполагал, че ще бъде взривен от разстояние, влизайки в ролята на камикадзе. Разследващите са категорични, че задачата му е била единствено да се смеси с тълпата, да остави раницата си в багажното отделение и да се отдалечи. Това доказва и изготвената съдебномедицинската експертиза на останките от трупа, която е изследвала степента на изгаряне на двата крака на атентатора. Медицинските експерти са категорични, че той се е отдалечавал в момента на взрива. Самият автобус е трябвало да бъде взривен по време на движение.

Източници от разследването обясниха, че са установили до голяма степен и какви са причините, които са накарали терористите да активират бомбата по-рано чрез дистанционно. Данните за самия Ел Хюсеини към момента са, че е пристигнал в България като турист в края на юни. Влязъл е през Русе с френския си паспорт и не е бил проверяван, тъй като е счетен за гражданин на Европейския съюз. Ел Хюсеини е ливанец с двойно - френско и ливанско - гражданство. Роден е в Ливан на 27 май 1989 г. Използвал е фалшива шофьорска книжка на името на Жак Мартен Фелип (Jacque Martin Felipe). Установените по-рано Мелиад Фарах, роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико), са били в ролята на помагачи. Тримата са използвали различни квартири в Несебър и Равда. Засечени са транзакции от банкомати, предимно с кредитни карти "Американ експрес", довериха разследващите. България обяви "обосновано предположение", че военното крило на "Хизбула" е свързано с атентата в Бургас, каквото е позицията на САЩ и Израел. Сега обаче ДАНС и прокуратурата не съобщават нова информация, която да доказва връзката между тримата и ливанската шиитска групировка.

От прокуратурата обясниха, че напредъкът в резследването е благодарение на съвместните им усилия заедно с ДАНС и партньорските служби. Разпитани са голям брой свидетели и са изготвени множество експертизи /дактилоскопни, технически - за изследване на документи, биологични, пожаро-технически, химически, автотехническа и оценъчни, съдебно-медицински, компютърни и антропологическа/, назначени са разпознавания на лица и са проведени следствени експерименти. Един от най-мащабните бе на 26 април 2013 г. на полигона край Ихтиман, където в 10,57 ч бе повторен атентатът в Сарафово. Всичко изглеждаше 1 към 1 с трагедията от 18 юли, а бомбата бе с 2 кг взривно вещество. Във взривения автобус бяха разположени манекени така, както са били хората в злополучния ден. Между двата автобуса на полигона пък имаше и още няколко модела, позиционирани на базата на свидетелските показания от атентата. След експлозията навсякъде по полигона се разпръснаха крайници от моделите и метални отломки. Главата на манекена-атентатор се откъсна и падна само на 40 см от мястото, където се е очаквало, спрямо откритата на истинския терорист край Сарафово. От прокуратурата официално потвърдиха, че са удължили срока на разследването и то ще продължи до 22 декември, когато ще бъдат представени и окончателните резултати.

Опечалени роднини пропускат помените

Близки на взривените туристи пропускат помените на 18 и 24 юли в Бургас, заради напрежението в родината им. "Газа изстрелват ракети ежедневно, Израел отвръщат и по тази причина израелци искат да са в домовете си, до близките си. По тази причина се наблюдава и спад на туристите в "Слънчев бряг", каза Сабатай Варсанов, председател на "Шалом"-Бургас пред радио "Фокус". И припомни, че на церемонията на 24 юли са поканени посланикът на Израел у нас, областният управител, кметът. Ще има и равин.

Паметта на загиналите бе почетена точно в 17,20 ч, на паметника на жертвите в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай