Феновете на АЕЦ се вдигат

Феновете на АЕЦ се вдигат | StandartNews.com

София. Привържениците на ядрената енергеника са се увеличили след като от въпроса за референдума отпадна "Белене".

62.5% от хората, които биха участвали в допитването, твърдят, че ще гласуват „за” развитието й. Против са 37.5%. През април, когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ „Белене”, „за” изграждането й твърдяха, че ще гласуват 57%, а „против” – 43%. Това сочат резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Само 7% от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ пълнолетни граждани оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата. 38% от интервюираните я определят средна – те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.
36% определят информираността си като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи. 19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като „никаква”. Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса. Най-малка е разликата между мненията „за” и „против” развитието на ядрената енергетика при респондентите, които са „средно информирани” по темата. Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.

Проучването на общественото мнение е извършено в първата седмица на ноември сред 1000 души в 86 населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай