Вторник,

Фенката, която направи сексуална революция в Катар

От: Деа Димитрова -
3899
Фенката, която направи сексуална революция в Катар
A
A
A
  • Ивана Кнол бе хулена в социалните мрежи, но никой не й забрани да ходи на стадиона с оскъдни тоалети
  • Хърватката увеличи 7 пъти последователите си в Инстаграм и стана звезда на шампионата

 

Световното първенство в Катар приключи, Меси отнесе Купата в Аржентина, някои от новопостроените стадиони вече са разглобени. Но емоциите и страстите не само на терена, а и извън него, остават.

В Катар нямаше много колоритни герои по трибуните, които камерите винаги търсят по време на подобни грандиозни събития. Хърватският модел Ивана Кнол почти сама пое върху крехките си плещи тежкото бреме да популяризира фенското движение в Катар. Тя успя да излезе победител в дуела с консервативния арабски свят и се превърна в един от символите на Световното първенство. За Ивана разказва Lenta.ru.

Предизвикателство към нравите

Всичко започна на 23 ноември, в деня на първия мач на хърватския национален отбор в турнира. Лука Модрич и компания завъртяха скучно нулево равенство с Мароко, а най-обсъжданият човек на мача беше... Кнол! Тя пристигна на стадиона облечена в рокля по тялото с дълъг ръкав в цветовете на хърватското знаме. Роклята дори имаше качулка, която покриваше главата на Ивана и дори изглеждаше целомъдрена. Но само отзад. Отпред имаше много дълбоко деколте, което перфектно подчертаваше достойнството на Кнол.

Моделката веднага попадна в обективите на фото и видео камери, публикува снимки от мача в своя Instagram до половин милион последователи и взриви информационното поле. В социалните мрежи се изви буря от критики от страна на местните жители: тя беше обиждана, призовавана да напусне Катар. Дори бе поискано от служителите на реда да образуват наказателно дело срещу нея. Много момичета в такава ситуация веднага биха напуснали страната или поне биха се извинили. Но Кнол избра различен път. Като начало тя остро разкритикува организацията на турнира.

На мача от втория кръг между националните отбори на Хърватия и Канада Ивана се появи  рокля с по-малко деколте. Вярно, сега облеклото й не покриваше раменете, което хвърли още по-сериозно предизвикателство към местните традиции. Ивана получи нова порция хейт: коментарите на снимки от мача в нейния Instagram гръмнаха от възмущение от арабски (и не само) мъже и жени. Роклята й бе обявена за неподходяща и неуважителна към катарската култура.

Но не се стигна по-далеч от обиди в социалните мрежи и критики. Кнол продължи да балансира на ръба и за всички следващи мачове на хърватския национален отбор се обличаше все по-разголено. Роклите бяха заменени от тесни клинове и топове като сутиени. Само цветовете на хърватското знаме останаха непроменени.

От омраза към любов

Изненадващо, никой нямаше да се бие с Кнол, освен коментаторите от дивана в мрежата. Хърватската фенка бе допускана до мачовете, тя охотно позираше на фоторепортерите и не отказа селфита на фенове, включително и местни. Тези, които не смееха да се доближат до новия секссимвол на Мондиала, я снимаха отдалеч. В мрежата има много снимки на мъже и жени в народни носии, които гледат Ивана с нескрито възхищение. Според Кнол, тя никога не е получавала отрицателно отношение офлайн през целия Световен шампионат.

"Бях много изненадана и много щастлива, че катарците приемат моя стил. Жени, мъже и деца се снимат с мен. Тук има много хора от други страни. Не срещнах никаква негативна реакция към дрехите си", каза фенката.

По време на на световното първенство Кнол беше интервюирана от журналисти от различни медии, тя участва наживо в телевизионното шоу на известния британски журналист Пиърс Морган, в което се включи и местният бизнесмен Мохамед Хасан ал Джефайри, когото британецът директно попита за отношението му към тоалетите на Нол. Той само отбеляза, че не е свикнал с подобни изяви. Освен това мъжът с усмивка предложи на хърватката да пробва традиционна катарска рокля и изрази увереност, че ще изглежда много добре с нея.

Кнол, която е на 30 години, все още не е омъжена, но на Световното първенство имаше много възможности да подобри личния си живот. Според хърватката, тя била много популярна сред местните шейхове и дори сред играчите, участващи в турнира.

"Някои от съобщенията, които получих в социалните мрежи, бяха покани за среща от футболисти, които играят на Световното първенство. Просто се забавлявам с всички. Предполагам, че хората ме харесват, защото изглеждам добре. Стремя се да накарам хората да се усмихват, това е всичко", казва Ивана.

В един от последните й постове в Instagram изобилства от комплименти към Катар, местните жители и организаторите на турнира. От първоначалната й критика към организацията не бе останала и следа. Хърватката също така  обещава да се върне в Катар.

Златна мина