Фандъкова: Закриваме още един дом за деца

В рамките на една година ще бъдат отворени 13 къщи от семеен тип

Фандъкова: Закриваме още един дом за деца | StandartNews.com

София. До края на годината в София предстои да бъде закрит поредният трети дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Иван Рилски", а настанените там 11 деца ще намерят своята семейна среда. Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя присъства на посещението на принц Едуард и принцеса Софи в Центъра за обществена грижа „Св. София" в столицата. Кметът обясни, че през 2007 г. Столична община е получила от държавата седем дома за деца, лишени от родителски грижи, с настанени в тях около 515 деца. „Само за последните три години успяхме да закрием два, като броят на децата в тези домове намаля наполовина и те са вече 230", подчерта Фандъкова.

Когато се закриват домовете за деца, лишени от родителски грижи, те трябва да се настаняват някъде. Засега най-подходящ е моделът на къщите от семеен тип. В рамките на една година ще бъдат отворени 13 подобни къщи и още три центъра, каза Фандъкова. „След откриването на тези къщи от семеен тип, които се финансират по ОП „Регионално развитие", ще бъде възможно закриването и на четвъртия дом „Дъга", в който се настанени деца с увреждания от 3 до 7 години", посочи кметът.

Фандъкова определи поставения от президента 15-годишен срок за закриване на всички приемни институции като реален. „Столична община имаме ясна програма и стратегия за справяне с проблема и дори преди тези 15 години можем да бъде лидер в това отношение", отбеляза още кметът Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай