Фандъкова: Призовавам за разум и диалог

Отговорност на полицията е да осигури спазване на закона

Фандъкова: Призовавам за разум и диалог | StandartNews.com

София. "Призовавам за разум и диалог, а не конфронтация", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод ескалацията на протестите в столицата и реакцията на политическите сили на среща с ръководството на КТ "Подкрепа".

Кметицата призова гражданите да пазят града, в който живеят, визирайки изкъртените павета и бордюри, които бяха използвани за барикади около парламента.

Щетите от снощните протести в столицата възлизат на 30 000 лева.

"Около 30 000 лева е стойността на щетите за Столична община. В тях влизат всички колчета, павета, тротоарни плочи, които са били изкъртени. Това е установено след проверка на Столичния инспекторат", каза Йорданка Фандъкова.

По повод упреците от различни политически сили, че не е реагирала своевременно, за да не се стигне до сблъсъци, Фандъкова коментира: " От болна глава, на здрава".

"Редът в столицата се осъществява от МВР. Отговорност на полицията е да осигури спазване на закона. След 22.00 часа законът не позволява да се събират хора и не разбирам защо очакват от кмета на София да направи нещо след 22.00 часа", напомни Фандъкова

Фандъкова каза, че в продължение на 40 дни тя и Столична община са в постоянен контакт с органите на реда. На днешния разговор, кметицата е настояла "на първо място да се пази живота и здравето на хората."

"По отношение на опазването на имуществените работи, върху това наистина искам да подчертая, че ситуацията е напрегната."

Тя каза, че многократно е призовала протестиращите да не блокират движението и важни пътища.

"Не мога да разбера защо ме обвиняват, че не правя нищо, за да спрат протестите след 22 часа. Аз съм издала няколко заповеди към СДВР до момента, като например да не се блокират кръстовища от малки групи хора, особено в работно време", допълни Фандъкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай