Faberge: Най-луксозните великденски яйца в света

Да притежаваш "безделушка", изработена от императорския бижутер, било знак за престиж

Faberge: Най-луксозните великденски яйца в света | StandartNews.com

Повече от век името Фаберже е символ на разкош и най-екстравагантните великденски яйца в света. Малките, сложно конструирани и богато украсени обекти на изкуството, които руският цар поръчва от бижутера Петър Карл Фаберже и до днес са едни от най-изящните декоративни произведения, създавани някога.

Първото великденско яйце Фаберже е създадено през 1885 година, когато цар Александър III поръчва на придворния си бижутер да направи декоративно великденско яйце за съпругата му Мария Фьодоровна. Александър и преди е подарявал ювелирни великденски яйца на Мария – Великден е бил най-важният празник в ортодоксалния календар на Русия по това време. Но тази година подаръкът му бил много различен, защото придворен бижутер вече е 38-годишният Карл Фаберже. Всяко яйце Faberge е единствено по рода си и включва множество богато пигментирани слоеве стъклен емайл, златни орнаменти и сложни метални конструкции.

Яйцата Фаберже са с размери от 10 - 15 см, а създаването на всяко едно отнемало от една до две години. Повечето могат да бъдат отворени, за да разкрият изненада: миниатюрен портрет, колие или часовник.

Само великденски яйца ли прави Фаберже?

Макар, че мнозина вярват, че легендарният руски бижутер е правил само великденски яйца за императорското семейство, това далеч не е така. Неговата фирма произвежда множество красиви предмети, включително копчета за ръкавели, прибори за хранене и табакери, както и различни бижута. По време на своето съществуване, компанията Faberge е произвела 250 000 прелестни изделия! Сред тях са фигурки на животни от полу скъпоценни камъни, цветя от благородни метали, множество калъфи за цигари, кутийки за емфие, сребърни рамки за снимки и часовници за маса.

В допълнение към уникални произведения, създадени в един единствен екземпляр по специална поръчка, компанията произвежда и по-масови продукти, които са основният източник на доходи и отговарят на широкото търсене на различни сегменти от заможната прослойка от населението.

„Те са магически предмети, което обяснява защо все още сме толкова увлечени от тях сега“

Фаберже е различен от колегите си, бижутери. Довежда техниката на емайла до съвършенство, ненадминато до днес. Казват, че Картие бил обсебен от манията да научи тайната му. За Фаберже обаче, творчеството и фантазията са над всичко: "Скъпите материали не ме интересуват. Ако стойността на изделието идва единствено от скъпоценните камъни и златото, не виждам ценност в него", казва той.

Притежанието на изискани луксозни предмети на известния бижутер от руския двор се е превърнало в нещо като знак за отличие, доказателство за принадлежност към избран кръг.

Няколко любопитни факта за Faberge:

1. Предците на семейство Фаберже са живели в района на Пикардия, Северна Франция. Тогава името на фамилията било Фаври. Те били хугеноти (френски протестанти) в преобладаващо католическа страна. Преследвано, семейството решава да избяга от Франция, за да може в крайна сметка да изгради успешен емигрантски живот в Русия през 19 век. След като чиракуването му завършва, находчивият Густав Фаври сменя името си на Фаберже, като ударението върху окончанието „е” вероятно е добавен, за да се хареса на руско благородно общество, високо ценящо френските произведения на изкуството.

2. Императорските великденски яйца са може би най-впечатляващи, но Фаберже създава и огромно разнообразие от декоративни изделия, дрънкулки - шедьоври, които за разлика от бижутата или кутиите нямат практическа цел. Руснаците дали на тази група поразително точно име – „безделушки“. Тези ефемерни изкушения включват миниатюрни мебели, модели на цветя, мини-пиано и дори реплика на параходa Царевич. „Всеки обект, чиято стойност е повече от една рубла, е направен внимателно и солидно“, обявява каталогът на Fabergé от 1899 г.

3. През 1885 г. Фаберже получава титлата и високата чест да бъде „Бижутер на Негово императорско величество и Императорския Ермитаж“ от Александър III. Това му осигурява най-ценното покровителство и благодарение на огромният му талант, мястото му в историята е осигурено. Наричат го „най-великия майстор на епохата“.

4. След революцията от 1917 г. неговите работилници затварят, а през 1918 г. са национализирани. Много от изделията – продадени, за да се съберат пари след Октомврийската революция. Карл Фаберже бяга - през Рига, Берлин и Франкфурт - в Швейцария, където умира две години по-късно.

5. Фаберже отваря в Лондон магазин между 1903 и 1917 г., който мести мястото си цели 10 пъти, но винаги е изключително популярен сред заможните, аристокрацията и кралския двор.

6. Можете да видите и купите изделия Фаберже и в България от Gourmet House на: https://gourmethouse.bg/faberge/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай