Езерово не мигна след огнения ад

От тел. 112 не повярвали, че цистерните гърмят

Езерово не мигна след огнения ад | StandartNews.com

"Голяма Богородица е, дано чуе молбите ни и да няма втори ад!", кръстеше се възрастна жена в центъра на село Езерово, до което в сряда гръмнаха две цистерни бомби при зареждане с пропан-бутан. Двата взрива хвърлиха в ужас и паника целия район и съседните села на територията на варненската община Белослав. При мощните експлозии бяха ранени общо 12 души, от които 7 пожарникари. Лекари се борят за живота на 60-годишния Минчо Павлов от Варна, който е с 95% изгаряния и е в реанимацията на военноморска болница. В тежко състояние е 45-годишният Пламен Стоянов, управител на петролната база на "Газтрейд", на територията на която се случи в сряда огненият ад. Той е с 25% изгаряния.

"Сякаш атомна бомба разтърси селото, земята се повдигаше", беше някакъв кошмар, разказва Севинч Нефетова, собственичката на кафенето в центъра на Езерово. От ударната вълна 19-годишната й дъщеря Айсел пропищяла от болки в ушите. В Езерово никой не е мигнал цяла нощ, макар че пожарникарите потушиха огнената стихия около 24-01 ч. След като лумнал пожарът към 16 ч, пътници от влака за Варна били свалени и напълнили кафенето на Севинч. При ударната вълна от втория взрив обаче

куфарите им масово изпопадали

и хората едва се задържали на краката си. "В къщите ни мирише на прегорял кабел", разказаха жените от селото. Някой им казал, че ще ги евакуират след втория взрив, но с това се разминало. "Нямаше и да мръдна от селото, защо ми е да се спася, ако след това заваря дома си срутен и изравнен със земята", непреклонен е 50-годишният Димитър Пенев.
Сутринта след ада в отцепения район имаше само охранителна полиция. Профуча пожарна с надути сирени и вдигна хората отново на крак. Колата бързаше за подобен инцидент към Синдел, който за щастие се размина на косъм. Стърнищата още димяха вчера.
"Огнени късове от взривената жп цистерна

падаха като летящи чинии в тръстиката

в съседните ниви", разказа Дяко Жейнов от фирма "Пътища и мостове", която тези дни асфалтира пътя за Езерово. Човекът пръв забелязал огъня и дима, излизащи от площадката на "Газтрейд", и звъннал на телефон 112. Операторът ме разпитваше 100 пъти за местонахождението и мина половин час, ядосваше се строителят на пътя. Според него е имало слаба реакция и на мястото трябвало да пристигнат едновременно пожарна и полиция, за да отцепят движението. Хората от фирмата направили това с фадромите си.
Трагедията можеше да бъде огромна и да има много жертви, категорични са специалистите. Край взривените цистерни има още поне дузина вагони, пълни догоре с газьол и бензин.

Пламъците се издигали на 15-20 м

височина, а наоколо било непрогледно от черния дим.
Варна, която празнува своя Ден на Свето Успение Богородично, вчера се помоли в катедралния храм за изцеление на пострадалите след взрива в Езерово. Кметът на града Иван Портних посети ранените пожарникари и граждани в клиниката за термични травми във Военноморска болница. Той отмени хорото, което трябваше да се вие с над 200 участници на централния пл. "Независимост".

 

МВР дарява кръв за пострадалите

Служителите на МВР организират кръводарителска акция за пострадалите при инцидента в Езерово пожарникари. От Института по психология ще бъде оказана помощ на тях и на семействата им, за да превъзмогнат колкото се може по-скоро шока, каза главен комисар Николай Николов, шеф на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Пострадалите пожарникари са 38-годишният Красен Костов с 21% изгаряния, 41-годишният Иван Недев с 6%, 49-годишният Димитър Димитров с 15%, 36-годишният Георги Георгиев с 11%, 38-годишният Венелин Стоянов с 5%, 31-годишният Никола Колев с над 4% и 45-годишният Трифон Трифонов с над 4%. Положението им е стабилно, в понеделник започваме хирургическа интервенция на обгорелите места и затова трябва да им се прелива кръв, каза д-р Йоланда Заякова, завеждащ клиниката по термични травми във военноморска болница Варна.
Останалите пострадали служители са от фирмата. Това са 50-годишната Снежана Йорданова, която има контузия на главата, 42-годишният Владимир Великов с травма на крака и 59-годишният Тодор Тодоров, който е бил обгазен, но отказал да влезе в болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай