Тарантино към Вера Йорданова: "Супер си"

Българката, родена в Хелзинки и играла в Холивуд, се завърна у нас заради тв сериал

Тарантино към Вера Йорданова: "Супер си" | StandartNews.com

Вера Йорданова, която преди 10 години нашумя с главната си роля в хоръра „Хотелът на ужасите“ 2 – един от безумните продуцентски проекти на Куентин Тарантино, се появи в София заради снимките на сериала „Белези“. В драматичната поредица на Би Ти Ви, която се произвежда в момента, красавицата играе сестра на Анастасия Лютова от Малък градски театър „Зад канала“ – и действието, естествено, се завърта около двете дами: миналото ги застига, разплитат се тайни, на повърхността излизат непозволени истини.

Действителната история на Вера също е живо кино. Тя е родена в Хелзинки, където родителите й, музиканти, в средата на 70-те са на гастрол. Семейството се връща за няколко години в България, когато бъдещата топ моделка е на 7, но след това отново избира финландската столица. Кариерата на Йорданова стартира по модните подиуми в началото на 90-те, започва и с епизодични образи в сапунки. Приятелка я кани на парти за 10-годишнината на най-престижната агенция във Финландия, а в същото време Вера празнува 17-ия си рожден ден. Именно тогава я вижда шефката на агенцията Лайла Снелман и на мига я кани за пробни снимки. Събитията я водят из целия свят, докато най-накрая се установява за кратко в Ню Йорк, където продължава да дефилира успешно, преди да излети на запад – към Меката на киното, за да осъществи българската си мечта.  В Лос Анджелис се записва на актьорски курсове и постоянно обикаля кастингите. На този за "Хотелът на ужасите" 2 с режисьор Илай Рот отива, след като разбира за него от приятелка, която е дизайнер на костюмите в продукцията. Отива и чете на режисьора две сцени. След месец й се обаждат, за да я чуят отново, а чак след още един й съобщават, че е избрана. През цялото време дилемата е била между нея и Верджини Ледойен, която играе в "Плажът" с Леонардо ди Каприо. С Тарантино се запознават чак на постпродукцията. Тя е в студиото и със слушалки, без да подозира, че кинаджията е на сантиметри от нея. Той обаче я поздравява с думите: "Браво на теб, супер си се справила с ролята."

През следващите години Вера живее между Хелзинки, Ню Йорк и селото Капитан Димитриево, където родителите й имат къща. Всяка от трите локации я зареждат със съвършено различната си енергия, а петте езика, които владее - български, финландски, английски, руски и испански – й позволяват да общува с лекота на три континента. Преди време се опита да отвори училище за модели в София – както се прави в цивилизованя бизнес, но не й се получи. Не крие, че са я подвеждали не само тук - евентуалните делови партньори се вълнували повече от визията й, отколкото от перспективата за съвместна работа. Самата Вера споделя,  че притежава не само съвършени мерки, но и силна интуиция. Голямата й страст извън камерите е кулинарията. Преди доста време, докато все още е в Ню Йорк, решава да опише странстванията си, но през призмата на блюдата, започвайки от фамилните пътешествия и моделстването в Италия, Франция, Испания… Така стига до необикновената си готварска книга със 100 рецепти и 10 къси истории, свързани с воаяжи и авантюри в кухнята, обвеяни с положителни емоции. През 2016-а Вера ражда синчето си Кийран, чиито баща е испанецът Федерико.

Да мечтае, да не се страхува от мечтите си, да вярва, че всичко е възможно, да е благодарна на проблемите като уроци, никога да не се предава – това е житейската философия на Вера. Китарата и фотографията са сред хобитата й за малкото свободно време.   

Вера никога не е късала връзката с България, но нарича Финландия „втора родина“. Когато  й се обадили за „Белези“ по Би Ти Ви, не е имала и миг колебание да се включи в сериала, режисиран от Драго Шолев  (“Подслон”), Станислав Тодоров - Роги (“Столичани в повече”, “Домашен арест”, “Дъвка за балончета”) и Петър Крумов (“Срам”). Семейната драма се снима по световни киностандарти с най-високо качество, като стремежа на екипа е да надскочи локалните ситуации и послания и да се впише в космополитните проблеми.  “Белези” ще се излъчва веднъж седмично, но засега не е ясно кога ще тръгне в ефира на Би Ти Ви. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай