Ето с този уред ще готвите като пофесионален шеф-готвач

Кой е той

Ето с този уред ще готвите като пофесионален шеф-готвач | StandartNews.com

Обикновено в кухнята никога не ни достига пространство. А дори и да имаме предостатъчно, често то е затрупано с всякакви пособия за готвене.

Еър фрайърът обаче е от уредите, за които задължително трябва да намерите място. 

Ако не знаете какво представлява, представете си устройство, което комбинира в себе си качествата на печка, фритюрник и скара. Само че за разлика от печката, той работи по-бързо, а за разлика от фритюрника - не изисква огромни количества вредна мазнина.

Нагревателните елементи са разположени в горната част на машината и са придружени от голям, мощен вентилатор, който завърта горещия въздух в компактно пространство. Резултатът обикновено е хрупкав, сочен и най-вече с по-малко мазнина.

С еър фрайър може да се приготви почти всичко - от замразени храни до всякакъв вид меса, зеленчуци и дори десерти.

Ето и една бърза и лесна рецепта:

Рибай стек

Получава се крехко, понеже еър фрайърът дава възможност за лесно регулиране на времето, така че телешкото да се изпече по точния начин.

Съставки:

  • 2 телешки рибай пържоли с дебелина около 3 см
  • 1 с. л. мазнина
  • сол и черен пипер

 

Подсушете месото хубаво и го намажете с малко мазнина, докато оставите еър фрайърът да се загрее предварително за 2 минути на 200 градуса. Може да овкусите пържолите със сол и черен пипер на вкус.

Поставете ги в кошницата и ги оставете да се пекат за 6 минути, след което ги обърнете и ги печете за още 2 минути. За това време би трябвало да бъдат изпечени на ниво rare до medium rare.

Оставете ги още две минути, ако обичате пържолите си средно изпечени и за още 2, ако ги предпочитате добре изпечени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай