Неделя,

Ето кога е най-добре да вечеряме

От: Агенция Стандарт -
Ето кога е най-добре да вечеряме
A
A
A

Късните вечери увеличават опасността не само от напълняване, но и от диабет, предупредиха американски учени. Специалисти от университета „Джонс Хопкинс“ сравниха ефекта на вечерята в 18 и 22 часа върху доброволци. Те доказаха, че яденето преди сън увеличава кръвната захар, а оттам и риска от диабет, като влошава глюкозната толерантност и намалява изгорените мазнини, пише БТА, цитирайки Mirror.

„Ефектът от късните вечери варира много сред хората и зависи от времето, когато си лягат. Това изследване показва, че някои са по-уязвими от други“, коментира д-р Джонатан Джън от екипа.

От предишни прочувания е известно, че яденето късно вечер е свързано със затлъстяване и метаболитен синдром. Новото изследване обаче е особено детайлно. Доброволците са носели устройства, проследяващи движението, кръвта им е била изследвана на всеки час, наблюдаван е сънят им, сканирани са телесните им тлъстини, проследено е изгарянето на мазнини от храната с нерадиоактивни елементи в нея.

Доброволците в изследването са си лягали в 23 часа. Нивото на глюкозата след късната вечеря се е покачвало с 18% повече, а изгорените мазнини са намалявали с около 10% в сравнение с ранната вечеря.

„Ефектът, който наблюдавахме у здрави доброволци, може да е по-изразен у хора със затлъстяване или диабет, които вече имат влошен метаболизъм. Трябва да направим повече експерименти, за да установим дали ефектът продължава с времето и дали зависи повече от поведението, например лягането малко след вечерята, или от биологичния часовник“, допълва ръководителят на екипа д-р Чънцзюан Гу.

Тагове: Вечеря Час

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички