Ето кое ще ни предпази окончателно от кариеси

В САЩ са открили как да предотвратяват образуването на бактериални биофилми върху зъбите

Ето кое ще ни предпази окончателно от кариеси | StandartNews.com

Зъболекари в САЩ са открили как да предотвратяват образуването на бактериални биофилми върху зъбите и съответно развитието на кариеси.

Учените напомнят, че киселините, отделяни от бактериите в биофилмите, причиняват разрушаване на зъбния емайл. За справяне с проблема изследователи от университета на Илинойс предлагат да се използва определена формула от цериеви наночастици, която в комбинация с флуор и други елементи може да се прилага в зъболекарския кабинет като защитно покритие.

Известно е, че над 700 вида бактерии обитават устната кухина. Скоро след измиването на зъбите те отново полепват по тях и започват да се размножават. Използвайки захар като източник на енергия и строителен материал, бактериите образуват плътен филм, който трудно се отстранява с четка за зъби. Тъй като продължават да метаболизират захарта, бактериите произвеждат киселинни странични продукти, които разтварят зъбния емайл и водят до появата на кариес.

Учените са установили, че наночастици от цериев оксид могат да предотвратят този процес, като свойствата и поведението им отчасти зависят от това как са получени. Експертите са тествали ефекта от специалното откритие върху биофилм от хранени със захар бактерии S.mutans, чийто растеж в присъствието на цериевите наночастици е намалял с 40 процента.

Специалистите отбелязват, че токсичността на въпросните наночастици е по-ниска от тази на сребърния нитрат. Според тях  освен кариес, нанопокритието може да предотврати и възпаления на венците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай