Ето къде е ловният джип на Тато, който получил като специален подарък

Една от най-големите атракции е автомобил, ползван от футболната легенда Пеле

Ето къде е ловният джип на Тато, който получил като специален подарък | StandartNews.com

Най-новият музей за ретроавтомобили „Златен Рожен”, намиращ се в петричкото село Капатово, привлича туристи дори от чужбина с уникалните си експонати. Сред тях могат да бъдат видени някои от знаковите автомобили на Тодор Живков, на футболната легенда Пеле и дубликат на прочутия кадилак на роклегендата Елвис Пресли, пише "Ретро".

Музеят е собственост на местния бизнесмен Теодор Осиковски, който е любител на автомобилните антики и наскоро решил да разшири хобито си, за да зарадва всички почитатели на ретро возилата от близо и далеч. Определено сред най-интересните експонати е уникалният джип, който румънският диктатор Николае Чаушеско подарява навремето лично на Тодор Живков.

Със същата кола двамата многократно са ходили заедно на лов в България. Преди години возилото с особена антикварна стойност се продаваше на търг на цена около 30 хиляди евро, но днес тя е значително по-висока.

В Капатово може да бъде видян отблизо и друг легендарен автомобил, а именно кабриолет ЗИС, който е изключително рядък в световен мащаб, а с него Тодор Живков е возил самия Юрий Гагарин при посещението му в България през далечната 1961 година.

Собственикът на музея признава, че е колекционер на подобен тип автомобили повече от 20 години. Първоначално започнал да ги излага във фоайето на винарната си в Петричко, но тъй като предизвиквали огромен интерес у посетителите, се решил да създаде и частен музей. Някои от експонатите са негова лична собственост, а други споделя, че са били предоставени от Национална служба за охрана с договор за отговорно пазене, като сред условията е да се полагат специални грижи за тях.

Част от музейната сбирка е и модел на „Крайслер”, който е бил любим на американските гангстери. Експонатът е произведен през 1947 година и тогава е струвал 2100 щатски долара.

Една от най-големите атракции пък е автомобил, ползван от футболната легенда Пеле, който ни напусна през декември миналата година. „Мерцедесът на Пеле за времето си е бил много луксозен. Този при нас е в перфектно техническо състояние, изглежда като нов. На много малко километри е - само на около 25 хиляди”, обяснява колекционерът. Гостите на музея могат да се полюбуват и на култовия кадилак, който е бил любим на роклегендата Елвис Пресли. Автомобилът е с дължина от внушителните 7 метра и 50 сантиметра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай