Ескимо с ново име заради расизъм

Сладоледът е с "унизително название"

Ескимо с ново име заради расизъм | StandartNews.com

След близо 100 години сладоледът “Eskimo” (Eskimo Pie) ще получи ново име.

"Ние се ангажираме да бъдем част от решението за расовото равенство и признаваме, че терминът е пренебрежителен", каза в съобщение на CNN Елизабел Маркес, ръководител на маркетинга за компанията „Dreyer’s“ на Grand Ice Cream.

Решението идва на фона на глобалните демонстрации срещу бруталността на полицията и системен расизъм след смъртта на Джордж Флойд и други афроамериканци.

Името „Eskimo“ обикновено се използва в Аляска за обозначаване на хора инуити и юпики, според Центъра за местни езици в Университета на Аляска. „Това име се счита за унизиелно название за коренното население на северна Канада, Аляска, Гренландия и Сибир, тъй като е дадено от неинуитни хора и се казва, че означава „ядящ сурово месо“.

Според „Уолстрийт Джърнал“, Eskimo е направен през 1920 г. от Кристиан Нелсън и шоколатиера Ръсел Стовър. Те патентовали продукта през 1922 г. под името „ескимо“ и с лого под формата на мъж с кожено яке.

По този повод руският телевизионният водещ Иван Ургант в ефира на Канал 1 предложи да се промени името, като се започне от външния вид на сладоледа.

„Отвън е черен, отвътре е бял, децата го обичат - Майкъл Джексън“, пошегува се Ургант.

Nestle продаде Dreyer и останалите американски компании за сладолед на Froneri в сделка за 4 милиарда долара през 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай