ЕС плаща 75% от цената на енергийното обновяване на блоковете

ЕС плаща 75% от цената на енергийното обновяване на блоковете | StandartNews.com

София. Безплатно може да бъдат санирани домовете на хората, чиито месечни доходи са до 310 лв. на член от семейството. Освен това трябва да им е отказан нисколихвен заем от Фонда за жилищно обновяване.

Това обясни вицепремиерът Екатерина Захариева, като представи новата информационна кампания за саниране с пари по ОП "Регионално развитие", която откри заедно със столичния зам.-кмет Ирина Савина.

Комшиите, чиито блокове са одобрени по програмата, но са бедни и нямат пари за собствената вноска от 25% от стойността на ремонта, може да получат тези пари от държавата. Но освен да имат доходи до 310 лв. и да им е отказан кредит, трябва да отговарят и на още няколко условия.

Освен жилището, което ще се санира, гражданите не трябва да имат друг имот, който може да дават под наем. Ако все пак имат и друг имот, санирането пак може да им излезе безплатно, ако от собствеността им не може да се изкарват пари - например ниви, за които не се получава аренда, или къща на село, която никой не би наел, и т.н.

На тези условия отговарят максимум по 1-2 собственици във всяка сграда. За безвъзмездната помощ са отделени 100 000 лв. от бюджета на МРРБ.

Към момента две семейства са поискали и са били одобрени за заем от Фонда за жилищно обновяване при лихва от близо 5,5%, тъй като домакинствата са открили доверителна сметка в КТБ, която управлява фонда. За да получат евтини заеми, които също са финансирани от ОПРР, кандидатите трябва да имат минимален доход от около 350 лв. месечно на член от семейството.

Двата договорени заема са били на стойност от близо 5000 лв., но заради новите условия, при които ЕС плаща 75% от цената на ремонта, вместо 50%, се очаква те да бъдат предоговорени за половината от сумата.

Към момента заявления за саниране са подали 185 сгради, 48 от които са в София. Хората да продължават да кандидатстват, призова Захариева, като допълни, че за периода 2014-2020 г. се очаква ЕС да дава до 50% от цената на санирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай