Ерген стана кмет на Белене

Момчил Спасов тренира хора и ръченици в читалището

Ерген стана кмет на Белене | StandartNews.com

"Лично Николина Чакърдъкова ме похвали, че играя добре хоро. Напоследък се увличам по народни танци, уча се във фолклорната група на читалището. Нямам намерение да ставам танцьор, но така поддържам форма особено в студените дни, когато не може да се спортува на открито". Това призна новоизбраният кмет на Белене Момчил Спасов. По думите му в залата за танци хората му се доверяват и му разказват свободно за проблемите си. В малкото му свободно време той прави кросове или играе футбол. За по-специфични хобита не му остава време, ловът примерно не го привлича.
39-годишният градоначалник на крайдунавския град е ерген и безпартиен. Въпреки подкрепата на БСП по време на изборите не възнамерява да променя последното обстоятелство. Ще бъда кмет на всички, ще се отнасям еднакво към проблемите им, подчертава той. Спасов не скри, че е доволен от кампанията, която се разминала без лични нападки и излишна злоба. С някой от конкурентите си е приятел.

Голямата надежда и болка за нас е недостроената АЕЦ, не крие Спасов. Подобно на предшественика си Петър Дулев, който е депутат от левицата, новият кмет смята, че проектът ще реши голяма част от наболелите проблеми на хората. Новият градоначалник е убеден, че ядрената централа е икономически изгодна.

Ако проектът бъде поставен коректно пред потенциалните инвеститори, дори без финансиране от държавата ще бъде намерен този, който ще продължи строителството. Той възнамерява да покани парламентарната комисия по енергетика да проведе свое изнесено заседание в Белене, за да се запознае на място с обекта. Много беше неприятна ситуацията в последните години, когато говореха за АЕЦ"Белене" хора, които не знаят къде е изобщо, твърди той. Основният му приоритет до края на мандата е справянето с безработицата, която е на път да обезлюди общината.

Момчил Спасов е икономист по образование с 13-годишен опит на администратор. Роден е в Белене и там е завършил средното си образование. В общината е започнал работа като главен специалист, бил е началник на отдел, секретар на общината и накрая временен заместник на Дулев. Магистър е по икономика на търговия от стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, има следдипломна квалификация по вътрешен финансов контрол. Преминал е през многобройни курсове и обучения в областта на разработване и управление на проекти, стратегическо планиране, участие в местното развитие, включително и обменни програми в чужбина. Ръководил е звеното за разработване и управление на проекти в общината.

Има голяма заслуга за това, че в момента община Белене е за пример, тъй като работи по проекти за над 110 млн. лв. Някой от тях са партньорски и се изпълняват на територията и на други общини, други са част от трансграничното сътрудничество с Румъния. Програмата му включва идеи и още проекти за общо 60 милиона лева. Най-голям е проектът за водния цикъл с пречиствателна станция за отпадъчни води и над 20 км водопровод и канал. Това ще се превърне в най-голямата инвестиция в публичната инфраструктура в Белене след промените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай