Елизабет II замени ездата с градинарство

Кралицата има различни таланти, разкриват историци на династията

Елизабет II замени ездата с градинарство | StandartNews.com

Елизабет II обяви, че ще остане в Уиндзор, докато премине пандемията. Кралицата, която живее разумно и природосъобразно, се е изолирала в компанията на почти 100-годишния си съпруг, но не скучае нито за миг. Всеки ден пише писма и общува по скайпа с децата, внуците и правнуците си. Ето още интересни факти от битието на 94-годишната дама.     

1. Трябвало е да се казва Виктория – това е било желанието на баща й. Но кралицата има само три имена – Елизабет Александра Мария, като всяко от тях е в чест на майка й, баба й, прабаба й.  

2. Произнася първата си публична реч на 14

На 3 октомври 1940 година тя говори по радио BBC. В предаване за най-малките слушатели Елизабет се обръща към децата, които са пострадали от войните.

3. Има разрешително да кара линейки и камион

По време на Втората световна война Елизабет е категорична, че иска да помага с каквото може на нуждаещите се. През 1945-а  тя минава през обучение, придобива умения на „механик шофьор на санитарен автомобил“ и става член на една от градските служби. В края на войната вече е младши командир.

4. Запознава се с мъжа си, когато е на 8

Елизабет за първи път вижда бъдещия си съпруг в Кралското военно-морско училище. Тя и сестра й Маргарет са на посещение там по нареждане на баща им – Джордж VI. Кралят препоръчал на дъщерите си да се запознаят с курсантите – тези доблестни момчета. По това време бъдещата кралица е на 8, а бъдещият херцог на Единбург – на 13. Те обаче са представени официално един на друг 5 години по-късно. И твърдят, че е било любов от пръв поглед.  Започватда си разменят писма. На 20 ноември 1947-а Филип се отказва от европейските си титли, приема британско поданство и се жени за 21-годишната принцеса. Принц Андрей, бащата на Филип, е наследник на гръцката и датската династии, а майка му, принцеса Анна, която е Батемберг, е внучка на руския император Николай I и племенница на Александра Феодоровна, съпругата на Николай II.

5. Става кралица на 25

Елизабет е провъзгласена за кралица на Великобритания на 6 февруари 1952-а след смъртта на баща си Джордж VI. Тогава тя е само на 25. Но не се плаши, къй като баба й Виктория наследява престола само на 18.

6. Висока е 163 сантиметра

Ръстът на кралицата често е обект на спорове. Тя обаче никога не е крила, че без токове е точно 163 сантиметра.

7. Нарича нова порода кучета

Елизабет II обожава кучетата. Тя е на 18, когато баща й я изненадва с първото корги – досега е имала представители на породата от 30 поколения.  Но веднъж едно от тях се залюбва с кучето на сестра й Маргарет и така се появява породата дорги, чиято кръстница е Елизабет.  

8. Градинарството сменя ездата

Кралицата се отдава активно на градинарство  точно преди 10 години. Тогава лекарите й препоръчват рязко да намали ездата. И въпреки че Елизабет все още си позволява да се качи на някой от любимите си жребци, поддържа физическа форма най-вече в градините около Уиндзор.  

9. Кръстница е на сорт рози

Розата „Кралица Елизабет“ е създадена от Уолтър Ламертсън през 1954 година. Цветът й е нежно розов, а храстът от рози достига до 305 сантиметра височина и 90 сантиметра ширина. Забележителното на сорта е, че почти няма шипове.

10. Никога не повишава глас

По възпитание и по етикет кралицата никога не повишава глас. Никога не показва емоциите си пред публиката. Никой не я е чул да се скара дори на Хари, който така безцеремонно напусна двора, за да последва Меган в Северна Америка.    

11. Подава сигнали на прислугата с чантичката си

Ако по време на официално събитие Елизабет се измори или отегчи, тя мести чантичката си от дясната в лявата ръка – това означава, че иска да си тръгне след 5 минути. Ако я остави на земята и започне да върти пръстена си, означава, че иска да си тръгне на мига.  

12. Има собствен банкомат

На първия етаж в Бъкингамския дворец се намира личният банкомат на Елизабет II. За него се грижат от британската банка Coutts. Нейните служители следят винаги да е зареден за кралицата. Въпреки че тя никога не носи банкноти в себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай