Електронни гейтове посрещат на летище София

Пътниците ще могат да се чекират сами за 7 секунди

Електронни гейтове посрещат на летище София | StandartNews.com

София. Новите електронни гейтове са от най-технологичните, които се експлоатират в Европа. Това каза комисар Бисер Костадинов от „Гранична полиция” при откриването на електронни гишета за автоматизиран граничен контрол, предаде Фокус.

Този вид гейт е изключително надежден, а човек преминава през него за максимум 7 секунди, което е улеснение за всички граждани, които притежават такъв тип документи.

„Гейтовете се използват за лица над 18-годишна възраст, защото се сравняват антропологичните белези на лицата. Извършват се множество справки, които са невидими за хората. Има защитна база за защитните характеристики на документите за пътуване. Едно от по-добрите технологични постижения е, че лицата се разпознават дори с очила. При съмнение, до оператора на електронен гейт седи граничен полицай, който при необходимост извършва справочна дейност”, каза още комисар Бисер Костадинов.


Няма лимит за броя на преминаващите. „Над 8000 души са минали за тестовия период и в реалната експлоатация. Установени са повече от 13 лица за издирване, което сигнализира граничният полицай да извърши по-задълбочена проверка. Има назначени промоутъри, които подканват пътници, които притежават такъв тип документи, да преминават”, заяви комисар Костадинов. По думите му - през следващата година ще има подобни иновации на аерогара „Бургас”.


Изградената система на електронните гишета на ГКПП-Аерогара София дава възможност за преминаване на всички пълнолетни, пристигащи на летище София, които притежават електронни документи за пътуване, съдържащи биометрични данни. Гишетата са програмирани да извършват автоматизиран граничен контрол на граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Конфедерация Швейцария. И четирите електронни гишета на Аерогара София работят денонощно.

„Имаме много сериозни намерения да продължим да усвояваме фондовете от ЕС по надграждане на сигурността на външната граница,” заяви МВР шефът Цветан Цветанов на церемонията по откриването на новите гишета. По думите му в момента тече процедура за 38 милиона лева за интегрираната система „Зелена граница”, която ще бъде изградена по протежение на 100 километра от българо-турската граница. На 4 септември ще бъдат официално открити 58 км от системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай