Екстремисти избиха 30 в университет в Пакистан

Екстремисти избиха 30 в университет в Пакистан | StandartNews.com

Талибаните поеха отговорност за нападението, после се отрекоха

Най-малко 30 души бяха убити, а около 60 ранени при нападение в университет в Северозападен Пакистан, съобщиха местните власти, цитирани от световните. Четирима въоръжени атакуваха университета "Бача Кан" в град Чарсада. Армията и полицията елиминираха екстремистите след 3-часова престрелка. Двама от терористите са убити от снайперисти. Пакистанските талибани поеха отговорност и обявиха, че четирима въоръжени мъже, носещи жилетки с експлозиви за самоубийствени атаки, са нападнали университета. Талибаните поясниха, че атаката е в отговор на военна офанзива срещу екстремисти в племенни райони. Часове по-късно талибаните отрекоха, че са виновни за нападението.

Сред загиналите има преподавател от факултета по химия, студенти и персонал. Сохаил Калиф, шеф на полицията в Чарсада, каза пред Newsweek, че по време на атаката е имало поетичен фестивал, на който присъствали около 600 гости.
В кампуса, намиращ се на около 100 км северозападно от столицата Исламабад, има над 3000 души. Град Чарсада е разположен на 50 км северозападно от Пешавар. В края на 2014 г. талибани атакуваха училище в Пешавар, убити бяха над 150 души, предимно деца. Само преди няколко дни част от училищата в този град бяха затворени от властите след информация, че екстремисти подготвят терористични атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай