Петък,

Експонират уникален кръст в епископската базилика

От: Failed to load user -
A
A
A

Благоевград. Сандански чака да получи уникален кръст, който ще бъде поставен в епископската базилика. В момента християнският символ се почиства от експерти в Националния исторически музей.

 

„Трябва вече да са готови с работата си. Въпрос на дни е да си върнем разпятието, което досега не е откривано в региона. Ценната находка няма как да не привлече интереса на гостите на града ни", заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

 

Aрхеолози откриха кръста при работата си по проект „Археологически парк - Сандански". В изкопа, предвиден за построяване на отводнителен зид, в близост до баптистерия /б.а.- кръщелня/, бе намерен масивен бронзов кръст с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. „Това е раннохристиянски кръст от 5-6 век, рядка и интересна находка. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. по този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа", уточни Владимир Петков.

 

Разпятието е оформено с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в други археологическите обекти. Подобни християнски символи са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до 7 век е бил под юрисдикцията на римския папа.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички