Събота,

Експерт: Едва ли българите в Малайзия не са знаели какво пренасят

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Вероятността двамата българи, осъдени в Малайзия за наркотрафик, да не са знаели какво носят, е много малка. Това каза пред БНР бившият шеф на сектор "Наркотици" в ГДБОП Калин Михов.

Той поясни и това, че повечето от държавите в Далечния изток предвиждат смъртна присъда или доживотен затвор за трафик на дрога.

Като експерт по наркотрафик Михов допълни, че подобни случаи на българи, пренасящи дрога в този регион на света, са изключително редки – 1-2 за период от около десет години. Според него е изключено двамата ни сънародници да не са знаели какво пренасят в багажа си.

Просто не виждам как би могло да стане, освен ако е някое малко, много малко количество, скрито в багажа, който са ви дали, каза Михов. Но в случая става дума за достатъчно голямо количество и е абсурдно българите да не са били в час.

В далекоизточния район на Азия почти всички държави имат много строги закони за наказание при участие в наркотрафик - ако не са смъртни наказания, то са доживотен затвор. Повечето законодателства там също предвиждат помилване. И в Малайзия султанът може да помилва нашите сънародници, но не навсякъде и не във всички случаи, поясни експертът.

Михов прогнозира, че почти няма шанс присъдата на щангиста Гълъбин Боевски, който беше заловен с кокаин в Бразилия, да бъде намалена от Върховния федерален съд на страната.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички