Еколози и бизнес на нож за Карадере

Бетон в дюните, скочиха Зелените. Гонят инвеститорите, отговориха хотелиери

Еколози и бизнес на нож за Карадере | StandartNews.com

София. Еколози и бизнес кръстосаха шпаги заради строеж в защитената местност Карадере. Тя попада в "Натура 2000".
Зелените организираха снощи протест пред Министерски съвет. Повод е решението на кабинета да подпише меморандум с фирмата "Мадара Юръп" и така да даде зелена светлина на проекта.

Правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици, обявиха Зелените. Според тях "Мадара Юръп" е собственост на офшорка, регистрирана в Малта.

Спрете да гоните инвеститорите, скочи Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. "Еколозите не позволяват изграждането на нови обекти в летните и зимните курорти. Ако продължават да пречат на развитието на страната, ще изчезнем като нация и сме обречени на мизерия и глад", обявиха хотелиерите и ресторантьорите.
"Проектът попада в две Натура - зони, върху които трябва да се построят 1200 жилища в сгради от 1 до 5 етажа", твърдят още еколозите. Те обвиниха общинарите от Бяла, че "ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере".
"Предвижда се изграждането на екоселища в землището на с. Самотино в близост до местността Карадере, които ще имат нулеви емисии на въглероден диоксид", отговори "Мадара Юръп". Преди ден от Министерския съвет съобщиха, че става дума за три хотелски структури и зони за отдих. "Мадара Юръп" обяви, че строи екологично и ще бъдат спазени всички изисквания на Натура 2000, а плажната ивица, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати.

Фирмата обеща да направи изцяло нова Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

ГЕРБ светкавично яхна скандала. Зад проекта стои братът на Сергей Станишев - арх. Георги Станишев, каза зам.-шефът на ГЕРБерите в НС Димитър Главчев. Брат ми няма никакви концесии за строеж в Карадере, възмути се от Брюксел соцлидерът. "Това е нова фаза на лудост на някои среди, не знам кои. Аз съм архитект и се занимавам с проекти. Нямам концесии и нямам нито грам земя", опроверга слуховете и арх. Георги Станишев.

Инвестиционният проект "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт" трябва да отговори на всички изисквания по екозаконодателството и Закона за устройство на територията, за да стане факт, заяви Министерството на икономиката и енергетиката. Ведомството допълни, че меморандумът не дава реален старт на проекта, който е само в идейна фаза.

Фирмата: Няма да сечем дървета

Представители на граждански организации ще бъдат включени в проекта "Карадере", обеща инвеститорът "Мадара Юръп". "Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета. Не предвижда строителство върху земи, придобити от заменки", каза още фирмата. Компанията допълва, че няма да се ползва от финансовата подкрепа на държавата, която би й се полагала като инвеститор клас "А". "Мадара Юръп" смята да използва единствено административните облекчения, които ще спомогнат за по-бързото придвижване на документите.

Кметът на Бяла: Не съм виждал проекта

В община Бяла до момента няма входиран нов инвестиционен проект за изграждането на курортен комплекс в Карадере, в землището на село Самотино, съобщиха от местната администрация. Оттам обясниха, че процедурата изисква първо да се направи Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта. Едва след като има такава, може да се иска промяна в Териториално-устройствения план на община Бяла и Подробен устройствен план на "Бяла-север". Строително разрешение се издава, след като всички тези стъпки са преминали успешно, включително и след обществено обсъждане.

Реализацията на проект с подобен мащаб би се отразила положително на икономическото състояние на общината и региона, тъй като ще осигури заетост и допълнителни работни места. Това обаче трябва да стане при спазване на всички законови, нормативни и екологични изисквания, допълниха от общината.

Няма как да коментирам проекта, след като не съм го виждал, каза за "Стандарт" кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Проектът не е влизал в общината, категоричен е той.

"Карадере" има влязъл в сила ПУП, той е официално представен на кадастралната карта, каза главният архитект на Бяла Кристиян Саралиев. Според него 3-4 по-големи фонда са изкупили по-малко от 50 на сто от територията в местността. Има и други частни собственици от Бяла, Варна и други градове. Резонно е при мащабен инвеститорски проект и изсипване на толкова много пари да се търси подкрепа на държавата, за да има обратна възръщаемост, коментира арх. Саралиев за подписания меморандум от страна на кабинета. Според промените в закона разрешителното за строеж в част от Карадере ще трябва да бъде издадено от Министерството на инвестиционно проектиране, а не от община Бяла. Имало е издадено разрешително за части по този проект, но е изтекъл давностният му срок и всъщност всичко трябва да започне от начало.

По отношение на проекта в малкия морски град, където през последните години въпреки кризата има бурно строителство, хората са на противоположни позиции. Едни от тях посрещат войнствено новите инвестиционни намерения, но други са категорични - защо да не се строи, нека да има работа за нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай