Едва 6% от психично болните вършат престъпление

Едва 6% от психично болните вършат престъпление | StandartNews.com

София. "Психичните болести са единствените, които могат да доведат до опасно поведение. В световен мащаб обаче едва 6% от болните извършват тежки прояви. По-малко от половината от тях се базират не на заболяването, а на факта, че пациентите се чувстват отвхвърлени". Това каза в студиото на "Карбовски: Директно" директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило д-р Цветeслава Гълъбова.

Според нея терминът "диспансеризиран" трябва да отпадне, но е наложително да се върне т.нар. "регистрация". "Говорим за тежките психични болести, а не за всеки, който е посетил психиатър", подчерта д-р Гълъбова. Става въпрос за сериозни диогнози като шизофпения, някои органични психози и други. Тези заболявания водят до симптоми като халюцинации и припознавания, което би могло да отключи опасно поведение. От друга страна, създаването на подобен регистър щял да даде възможност и за планиране на здравните разходи. Тя бе категорична, че пациенти с невротични разстройства като депресивни състояния и тревожност твърдо нямат място в този регистър. Те се лекуват вкъщи.

В момента 50% от пациентите на болницата в Курило били на принудително лечение там. 6-7 души от тях са извършили най-тежкото перстъпление - убийство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай