Джони Вайсмюлер счупи рекорди, докато преплува реката на славата

Най-успешният Тарзан на всички времена умира беден и забравен

Джони Вайсмюлер счупи рекорди, докато преплува реката на славата | StandartNews.com

* Най-успешният Тарзан на всички времена умира беден и забравен

* Спечели 5 олимпийски титли и бе обявен за най-добрия плувец за първата половина на 20-ти век

 Днес всеки знае кой е Тарзан, но малко хора си спомнят за Джони Вайсмюлер –- плувецът, който спечели милиони долара като кино звезда. Преди да заблести в ролята на дивака обаче той донесе на Америка 52 национални медали и 5 пъти олимпийското злато. Точно преди 100 години той се оказа първият човек, преплувал 100 метра за по-малко от 1 минута.

Целият му живот е низ от рекорди и антирекорди, с които преплува реката на славата, за да остави звездата си в алеята в Холивуд.

Легендарният американски филмов актьор и плувец е роден на 2 юни 1904 г. в румънския град Тимишоара. На седем месеца родителите му се местят в Пенсилвания и веднага подават документи за американското му гражданство, за да ползват тогавашните предимства за емигранти от Австро-Унгария.

Семейството се заселва в Чикаго, а баща му взима кредит и отваря ресторант, където майка му работи като готвачка. Първоначално нещата потръгват, но скоро бизнесът се разпада. Бащата се разорява, после се пропива, започва да бие жена си и слага край на семейството. Децата остават при майката и животът на Джони се преобръща.

Няколко години по-рано, деветгодишният Вайсмюлер се разболява от полиомиелит и лекарите съветват родителите му, за да се ускори оздравяването, да започне активно да плува.  Така Джони попада в училищния басейн, където заедно с брат си Питър прекарват часове наред всеки ден. Влиза в местния отбор и печели първите си награди, но след семейната драма му се налага да излезе от клас и да започне  работа.

На 14 години той заработва като пиколо в хотели и като спасител на езерото Мичиган.  На 16 години съдбата го среща с един от най-уважаваните треньори по плуване – Бахра Уилямс, който вижда в Джони новата звезда в отбора си. Въпреки че на първото състезание Вайсмюлер се проваля, това става не заради резултата, а заради плувната шапка.

Само година по-късно младокът триумфира с национална купа, а през юли 2022 година Джони счупва световният рекорд на Дюк Каханамоку на сто метра свободен стил. Резултатът е 58,6 секунди и това е първият плувец в историята, който слиза под една минута. На състезанието присъства и хаваецът, който се разплаква.

Две години по-късно, през февруари 1924 г., Джони прибавя и олимпийска титла в Париж на това разстояние. Печели и плуването за четиристотин метра свободен стил, а също така е и първи в релето четири на 400 метра. Следващите 5 години остава непобедим на върха на спорта, става шампион на Америка 52 пъти и се оттегля чак през 1929 година.

Напускането на спорта го вкарва в първата депресия. Независимо че обича да показва изящното си тяло, не успява да се пласира в сериозния рекламен бизнес. Три години припечелва от еднократни договори, които са на път да затъмнят славата му.

Съдбата му се усмихва за втори път през 1932 година, когато Metro-Goldwyn-Meyer го харесва за култовата поредица от приключенски филми с маймуната Тарзан и подписва с него 7-годишен договор.

Успехът е огромен и Джони отново е на върха на славата. Филмът е шок за тогавашното общество с появява на екрана на човек с навиците на маймуните, който лети от дърво на друго и крещи на неразбираем език. Но постепенно публиката изпада във възторг от Тарзан, а Джони се превръща за целия свят в дивака с добро сърце, който междувременно е заработил над 2 милиона долара, което за онова време е цяло състояние.

Следват епизодите на „Джим от джунглата“, които обаче носят по-ниски приходи.

Джони слиза окончателно от екрана през 1958 година, за да основе собствена с верига от плувни басейни с пътеки. Оказва се, че хората не искат състезателно да плуват и проектът запада.

Така, в началото на 70-те години, бившият шампион е напълно разорен. Толкова е отчаян, че започва работа в известен клуб в Лос Анджелис, за който привлича клиенти, издавайки бойния вик на Тарзан от една от терасите му. По-късно се мести в "Цезар Палас" във Вегас, където посреща гостите на входа.

Постепенно го връхлитат и психически проблеми. Първоначално лекарите го стабилизират с хапчета и амбулаторно лечение, но с годините болестта прогресира. Освен това спортистът, който вече е на почтена възраст, има и сърдечно заболяване. Джони прекарва последните си дни в психиатрична клиника в Акапулко, където си отива през януари 1984 г.

Съсипва го и плеядата жени

Той се е женил пет пъти, има четири развода. Първата му съпруга - певица на шансон, която го издържа само 2 години. Следващата вече е актриса, с която живеят 6 години. От третата си жена има син и две дъщери. Напуска я заради друга актриса, която му взема голяма част от парите. Почти на 60 гой се жени за Мария Бауман, която остава с него до смъртта му.

Погребан е в Акапулко, в гробището на холивудските филмови звезди, а когато ковчегът му е положен в земята, гробарите пускат на магнетофон емблематичния вик на Тарзан от филмите.

Независимо, че е е идно най забележителните плувци в историята на спорта, че е откривател на плувната техника, която се използва и до днес,  че спечели 5 олимпийски медала, счупи 67 световни рекорди, а през 1950 г. Асошиейтед прес го обяви за най-великия плувец за XX век, Джони умира  беден и забравен от всички. Сякаш да докаже за пореден път, че цената на холивудската слава само малцина успяват да не платят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай