Джоан Роулинг живеела на социални помощи

Джоан Роулинг живеела на социални помощи | StandartNews.com

Имало едно време самотна майка, която се мъчела да свърже двата края. Така започва историята на Джоан Роулинг, родителката на Хари Потър. Сега обаче тя оглавява класацията на списание "Тайм" за десетте гениални творци, които трябваше да се провалят, за да успеят. Главозамайващият успех на поредицата за момчето магьосник я направи от най-известните автори в света, донесе й милиони в сметката и над 400 милиона продадени копия по цял свят. Преди това обаче Роулинг живее на социални помощи и пише романа си в лондонското метро.

В класацията е може би най-провокативната дама на поп музиката - Лейди Гага. Преди да направи име и фантастичното си и преувеличено алтер его, Стефани Джерманота е тихо момиче, което напуска училище в преследване на музикална кариера. Неравният й път минава през много отхвърляния, изпуснати договори, мрачни и опушени барове и изисквания да промени визията си. Провокативният й стил в крайна сметка привлича вниманието на колегата й Ейкън и неговата звукозаписна компания я изстрелва сред звездите.

Актуалният крал на хип-хопа, рапърът предприемач Джей Зи също не стига бързо до славата и богатството. Шон Картър е роден в Бруклин, където продава наркотици. Продава албуми от багажника на колата си, докато не сформира собствен лейбъл с приятели. Дори след издаването на успешни дискове възкачването на Джей Зи не тече гладко. Сблъсква се с много юридически проблеми, но неговият талант, предприемчивост и смелост го превърнаха в един от най-влиятелните музиканти на нашето време.

Кралят на хоръра Стивън Кинг се е сблъсквал със собствени ужаси, преди да натрупа милиони от тях. Още в детството си той страда от тревожност и депресия. Стресът от писането нанася тежки щети върху психиката му. Той е получил около 30 отказа от издатели за първия си роман "Кери". В отчаянието си дори захвърлил ръкописа, но, слава Богу, жена му го спасила.
Въпреки че днес името на Вера Уанг е синоним на най-висша мода, прочутата дизайнерка е имала съвсем други мечти. Тя тренира фигурно пързаляне и дори се пробва за олимпийския отбор през 1968 г., но се проваля. След това Уанг работи в модната библия "Вог", достига до водеща позиция и работи 16 години там. Напуска през 1985-а, защото вместо нея, за главен редактор е назначена Анна Уинтър. Вера поема поста на дизайн директор за един от емблематичните и ненадминати стилисти на спортни облекла - Ралф Лорън. Идеята за откриване на булчински салон и дизайнерска марка идва съвсем случайно, когато тя започва да избира рокля за собствената си сватба. Невъзможността да открие идеалната дреха кара Уанг сама да скицира дизайна. Така вдъхновена и финансирана от баща си, сватбената къща на Вера Уанг става реалност през 1990 г., а сега е от най-престижните в света.

Мегамузикантите от "Бийтълс" също трудно се изкачват към върха. Преди пробива им в шоуто на Ед Съливан момчетата от Ливърпул се мъчат да подпишат с някоя компания. От "Decca Records" им отказват, защото техният саунд "си отивал".
Сред десетте гении, които не успяват от първия път, са още художникът Винсент ван Гог, детският писател и карикатурист Д-р Сюс, Клод Моне и Бетовен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай