Джераси: Американският университет е в най-бедната страна на ЕС

Джераси: Американският университет е в най-бедната страна на ЕС | StandartNews.com

Благоевград. "Американският университет не е на България, а е в България - най-бедната икономически страна в Европейския съюз и за съжаление една от най-корумпираните. Може да приемете това мое изказване като проява на лошо възпитание, но мога да го кажа, защото съм дълбоко свързан с България. Това е премерената ми критика към страната, която силно уважавам". С тези думи започна приветствието си към студентите на Американския университет (АУБ) професор Карл Джераси, известен още като откривателят на противозачатъчното хапче.

Известният учен, чийто баща е българин, бе почетен гост на тържествената церемония по дипломирането на 201 възпитаници от 18 държави. След като разказа част от спомените си от своето детство в България, той си припомни и няколко фрази на български език: "Голяма работа", "Мама му стара", "Така е животът" и "Любеница, а не диня".

"Като български евреин никога не забравих спасяването на българските евреи в България - един хуманен жест, който разкрива вродената човечност на българите", каза още Джераси.

Джераси обаче призна, че гимназиалното образование в САЩ е посредствено, но за сметка на това се осигурява широка обща подготовка преди да започната специализация в конкретна област. Призова абсолвентите да следват думите на президента Кенеди при встъпването му в длъжност през 1961 г.: "Не питайте какво вашата страна може да направи за вас, а какво вие може да направите за нея".

Горещо ви умолявам да не пренебрегвате участието си в политиката, дейност, която сме готови да умаловажим с присмех. Огромна част от страните са разяждани от зараза - кипящо недоволство, провокирано от социални проблеми и корупция", допълни професор Джераси, който получи почетната титла на АУБ "доктор хонорис кауза".

Той не пропусна да уточни, че противозачатъчната таблетка, чийто откривател е, не е опит да се унищожат бебетата в света, а възможност да имаме бебета, когато желаем.

Минути по-късно 201 шапки полетяха във въздуха, по този начин студентите ознаменуваха своето дипломиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай