Джани Моранди с милион последователи във Фейсбук

Неостаряващият чаровник, който повдига духа на Италия, играе педиатър и детектив по неволя в „Островът на Пиетро“

Джани Моранди с милион последователи във Фейсбук | StandartNews.com

Джани Моранди – един от най-прочутите италианци на всички времена – най-после се появи и в родния тв ефир. Всяка делнична вечер неостаряващият чаровник ни радва в сериала „Островът на Пиетро“ по bTV Lady. В романтично-криминалната драма той е педиатър и детектив по неволя - на фона на прекрасни пейзажи в красивия остров Сардиния. В родината си обаче Джани Моранди е по медиите съвсем на живо. Той е истинска уеб звезда с над 1,1 милиона последователи в Инстаграм. Големият артист, който през декември навърши 75, постоянно е активен в социалните мрежи и повдига духа на многострадалната си нация. В тези трудни и трагични за много италианци дни, творците правят всичко възможно, за да са по-близо до хората. Всяко онлайн общуване, всяко предаване, всяко пряко включване завършва с думите Ce la faremo – Ще се справим.  И понеже Моранди е наясно със силата на вярата, надеждата и оптимизма, пусна забавно видео отпреди десетилетия, в което пее под горещ душ. „Въобще не съм се променил, аз съм си същият“, написа той. След това много фенове му благодариха за усмивките, които продължава да им подарява. Rai Movie – каналът, който нон стоп върти филми – пусна и хит с Моранди и бившата му съпруга Лора Ефрикян, която е майка на големия му син и дъщеря му. От 1997-а насам Джани е щастливо женен за Анна Дан, от която също има наследник.

Моранди е роден на 11 декември 1944-а в селцето Монгидоро край Болоня. Баща му, обущарят Ренато Моранди, е член на Италианската комунистическа партия и малкият му помага да продава вестници и да раздава политически листовки. В свободното си време момчето работи като ваксаджия и продава бонбони около единственото кино в селото. Всеки ден чете на родителя си страници от „Капиталът“ на Карл Маркс. Пее от ранна възраст - скоро родители и приятели забелязват таланта му и го насърчават да излиза по концерти и събирания.   

Кариерата на Моранди стартира през 1962-а. През 1963-а записва първия си албум. През 1967-а, когато вече се е устремил към върха, Джани е привикан в армията, където служи година и три месеца. През първите 200 дни дори не му позволяват да излезе в отпуск – командирите му се страхуват, че ще ги обвинят в толериране на поп звездата. Песните, които Джани пише, не винаги пасват на настроенията в Италия през 80-те - срив в икономиката, тотална корупция и доминиране на мафията. Той е дълбоко разстроен от ранната смърт на баща си и от развода с Лора. През 1975-а в Италия стартира специален проект за националния отбор по футбол. Джани участва в 337 мача, като 54 пъти вкарва голове във вратата на противника. През 1977-а влиза в Музикалната академия на Рим и завършва с диплома за контрабас. 

Моранди буквално взривява бизнеса и публиката, след като изпява „Parla piu piano” от „Кръстникът”с гениалната музика на Нино Рота. Моранди побеждава в Сан Ремо през 1987-а с „Si può dare di più”, изпълнявайки парчето в компанията на Умберто Тоци и Енрико Руджиери. Той активно се появява в ефира на радиостанциите и на екрана, въпреки че музикалната комедия „Аладин“ е с много слаб бокс офис. Представя Италия в конкурса на Евровизия, но изпълнението на „Occhi di ragazza” му носи едва осмо място. През 1993-а обикаля Италия, Европа, Щатите и Канада за 260 концерта. 8 милиона гледат шоуто му по тв каналите.  През 1995-а става втори на Сан Ремо, а през 2000-а е трети с песен на стария си приятел Ерос Рамацоти. През 2011-а  и 2012-а пък беше водещ на прочутия фестивал. Гостува в концертите на аверите си – Адриано Челентано, Пепино Галиарди... Джани Моранди има 37 албума и изпява близо 500 песни, като е продал повече от 50 милиона копия. В България бе излъчен и първият сезон от сериала "Търговски център", озвучен с гласа на Джани Моранди. Всеки епизод започва и завършва с песента му "La storia mia con te". Сагата се излъчва в продължение на 15 години в ефира на телевизионната империя "Mediaset" на бившия премиер Силвио Берлускони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай