Дянков дава още пари за разкопки

Дянков дава още пари за разкопки | StandartNews.com



Бургас. "Симеон Дянков развърза кесията". Така на шега министърът на културата Вежди Рашидов разкри целта на посещението си в Бургас в петък. Правителството ще отпусне още 910 хил. лв., за да продължат проучвателните дейности по археологическите обекти по Черноморието. 325 хил. лв. са насочени за разкопките в Созопол. С 90 хил. лв. ще продължат археологическите дейности по древната крепост Акра на нос Акин в Черноморец.

120 хил. лв. е финансовата инжекция за археолозите на античния град Акве Калиде в Бургаските минерални бани. Изследването на крепостта "Кастрици" край Варна ще продължи с 25 000 лв., а 350 000 лв. са отделени за разкопки и консервация на Тракийската гробница при с. Бузовград. Средства от еврофондовете са предназначени и за археологическите паметници на остров Свети Кирик край Созопол.

Идеята е той да се превърне в обект от национално значение. Островът ще е и място за атракции, като подводен риболов, амфитеатри, места за художници и музиканти. Той ще стане и част от празниците на изкуствата Аполония. Рашидов и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха Минералните бани и се запознаха с последните находки от археологическо лято 2012.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай