Сряда,

Дянков чака 6-цифрен хонорар

От: Failed to load user -
8483
Дянков чака 6-цифрен хонорар
A
A
A

София. Как да спасим еврото. Това е заглавието на специализираната книга, която пише в момента бившият финансист номер 1 Симеон Дянков. Поръчката за нея му е възложена от едно от най-големите световни университетски издателства. Ръкописът трябва да бъде предаден през лятото. Това съобщи за "Стандарт" бившият ковчежник в кабинета "Борисов".

6-цифрен хонорар очаква Дянков за книгата си, която вероятно ще излезе от печат наесен. Заради нея през последните седмици ексминистърът лично направил проучвания в 4 държави. Посетил отличниците в кризата Полша и Швеция, проблемния Кипър и Словения, където според прогнозите му скоро ще възникват финансови катаклизми, подобни на тези в малката островна държава.

Книгата е свързана с бъдещата нова служба на ексминистъра. Той няма да се занимава повече с политика, отдава се на академична работа.

Двата най-големи американски университета -

"Харвард" и "Станфорд", се бият за бившия ни финансист номер 1

Дянков има предложения за преподавателско място от тях. "Харвард" го иска за професор по финанси във факултета за държавни науки "Кенеди". А "Станфорд" - за професор по предприемачество. Бившият финансов министър обаче все още не е решил коя от двете оферти да избере. Според запознати в момента се е отдал изцяло на творческа работа покрай книгата си.

"Как да спасим еврото" минава през три етапа на одобрение от издателството. Първият е 10 страници, които съдържат план за идеята на книгата и организацията на работата по нея. По него Дянков има зелена светлина.

В момента финансистът довършва разширения план, който му е нужен за второто сито. Това са 60 страници, в които се развива основната теза. Ако те бъдат одобрени, издателството му дава редактор и цял екип, който да работи за него. Под диктовката на Дянков той ще подготвя таблици, графики, статистики, сравнения. Европейската обиколка на бившия ковчежник била част от втория етап на работата.

Швеция и Полша ще фигурират в книгата като примери за държави отличници. Те не са в еврозоната, Полша изобщо няма спад, в Швеция е нищожен, и то само в последните два месеца, обяснява Дянков. И допълва, че в кризата само такъв тип държави могат да се справят. В "Как да спасим еврото" ексминистърът ще разказва за работата си в Екофин, ще вдигне завесата как се е стигнало до идеята за еврото не само като монетарен, но и като фискален съюз и защо е било прието решението от 2014 г. националните бюджети на държавите в ЕС да се одобряват първо от Брюксел, а след това от националните парламенти. Основната теза във финансовия том ще бъде, че единствено мерки за повишаване на конкурентоспособността на по-слабите икономики в ЕС могат да сложат край на цикличните кризи през 5 години в еврозоната. Те на практика са заложени още създаването й. Причината е, че в по-силните икономики като германската еврото е било подценено, а в по-слабите - надценено.

"Как да спасим еврото" ще съдържа също анализи за България и

рецепти за финансовото здраве на страната ни

Още в началото на февруари Дянков призна в Ловеч, че е получил оферта да пише книга за европейската криза с анализи защо тя продължава и препоръки как да се излезе от нея.

Поканата била провокирана от коментарите му, че кризата в Европа би приключила още в края на 2010 г., ако е имало добри експерти и политиците са решавали по-бързо "очевидни неща".

Ако Папандреу в Гърция си беше свършил правилно работата например, каза тогава Дянков. И заключи: "От политик не става финансов министър." Според тезата му политиците и в Брюксел, и конкретно в няколко държави се "замотали", затова Европа продължава 5-6 години да е в криза. В Щатите и в Азия тя мина отдавна, коментира преди 2 месеца Дянков. Тогава той припомни, че когато влязъл във властта през 2009 г., от 27 финансови министри в ЕК само петима били икономисти или финансисти, останалите били политици. Испанският финансист ╒1 преди това бил шеф на културата, а гръцкият - на селското стопанство. "Няма как с такива хора да се прави истинска политика", посочи вицепремиерът. Според него чак в края на 2012 г. са започнали да се взимат здрави и правилни решения.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички