Две години ремонти по "Тракия"

Стартират в разгара на лятото, отварят платна според трафика

Две години ремонти по "Тракия" | StandartNews.com

София. Ремонти на основни пътища предстоят през пролетта и лятото. До няколко месеца ще започне реконструкцията на автомагистрала "Тракия". От строителното министерство вече имат план как да облекчат трафика през лятото. Ремонти текат и на ключови булеварди в големите градове. Повечето от тях ще приключат наесен.

През следващите две години ще продължат ремонтите по магистрала "Тракия". Това съобщи регионалният министър Десислава Терзиева пред "Стандарт". В момента вървят търговете за избор на изпълнители, които да обновят близо 50 км от аутобана. Предстои да бъдат ремонтирани отсечките край Пловдив, Пазарджик и на изхода от столицата. Те са избрани заради плачевното си състояние и липсата на поддръжка през последните десетилетия, обясни строителният министър. Очаква се ремонтните дейности да стартират в разгара на летния сезон.

Предвидени са мерки за облекчаване на трафика, които да минимизират задръстванията от столицата към морето и в обратната посока. За целта фирмите изпълнители ще сключат договори, в които изрично е упоменато, че в петък, събота, неделя, предпразнични и празнични дни са задължени да осигурят по-голяма проходимост на ремонтираните участъци. Предвидено е и въвеждане на реверсивно движение - трафикът ще бъде в три ленти, като две от тях ще бъдат в посока на по-натовареното движение, обясни още Десислава Терзиева. В петък например по две ленти ще се движат към Пловдив, а в неделя - към столицата. Преди началото на летния сезон още през май трябва да приключат настоящите ремонти на съоръженията по аутобана при 61-ви и 67-и километър в посока към морето. След като те приключат, ще стартират обновяванията на другата половина от съоръженията в посока към столицата. Както и през миналото лято тировете ще бъдат отбивани по дублиращи трасета така, че да не затрудняват допълнително трафика по "Тракия". Съзнаваме, че ремонтите ще причинят неудобство на пътуващите, но те са наложителни. Новата политика за поддръжка на шосетата предвижда непрестанни грижи за тях, така че да не се стига до такива спешни ремонти, допълни Терзиева.

От вчера е стартирало изграждането на двата тунела от по приблизително 400 метра на магистрала "Струма", обяви още строителният министър. Работата по съоръженията стартира предсрочно. До края на годината пътната агенция ще проведе търгове на стойност 770 милиона лева за изграждане на нови пътни отсечки. Сред тях са шосето между София и Калотина, Ботевград-Мездра, продължението на Западната дъга на софийския околовръстен път и 5 отсечки по програмата "Транзитни пътища V". През 2014 година пък ще бъдат завършени и пуснати в експлоатация 90 км нови пътища - двата лота на магистрала "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на "Струма", Западната дъга на столичния околовръстен път и обходът на Враца, допълни Терзиева.

Изливат по 2400 тона асфалт на "Марица"

Започна асфалтирането на участъка Димитровград - Харманли от автомагистрала "Марица", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" вчера. Всеки ден по трасето на лот 2 се полагат по 2400 тона асфалт.

По проект на трасето ще бъдат положени общо около 623 000 тона асфалтови смеси. Успоредно с асфалтирането на участъка се работи и по изпълнението на големите съоръжения, казаха от АПИ. В строителството на лот 2 досега са ангажирани над 600 строителни машини. По трасето работят около 830 души, съобщиха още от Агенция "Пътна инфраструктура". Поставянето на първия асфалтов пласт по 34-километровата отсечка продължава всеки ден, в който не вали и температурата е над 5 градуса, обясниха експертите.

Нови булеварди във Варна и Благоевград

Ремонти на ключови булеварди текат във Варна. Те ще продължат до 20 април. В морската столица ще бъде обновен участъкът между бул. "Република" и улица "Ана Феликсова". Заради ремонта трасето ще бъде затворено за движение. Обновява се и част от булевард "Цар Освободител". Променени са маршрутите на някои автобусни линии в града. Започва асфалтирането на улица "Славянска" в Благоевград и два дни част от нея ще бъде затворена за движение. Участъкът няма да е достъпен за коли от 21.00 часа на 30 март до 21.00 часа на 2 април и е от ул. "Иван Михайлов" до ул. "Дойран". Довършителни ремонтни дейности ще се извършват и във времето от 21.00 часа на 4 април до 20.00 часа на 6 април, когато улицата отново ще бъде затворена за движение.

Довършват "Витоша" наесен

През септември пешеходната част на столичния булевард "Витоша" вече ще бъде открай докрай реновирана. Това обещават от Столична община, ако процедурата по избор на изпълнител завърши в срок. До средата на май общината събира офертите за третия участък от ул. "Солунска" до ул. "Алабин". "Ако няма обжалвания, ремонтните работи може да започнат в началото на юли и до края на август или началото на септември е реалистично да приключат", заяви за "Стандарт", зам.-кметът Любомир Христов. Настилката на третия участък по централния търговски булевард ще бъде в същите цветове като предишните два участъка - жълто, червено, сиво и оранжево. Нов фонтан ще бъде разположен пред ритуалната зала между "Солунска" и "Алабин". Визията му обаче ще бъде избрана с конкурс, след като първото подобно водно съоръжение в реновираната част на "Витоша" предизвика доста критики. 24 кашпи с растения и близо 30 пейки ще красят булеварда в участъка от "Солунска" до "Алабин".

Три нови тапи в София

Поправят "Никола Мушанов", Ботевградско и "Сливница" до май

Три нови тапи по софийските булеварди да очакват шофьорите от април и май. От днес Столична община започва основен ремонт на бул. "Никола Мушанов". Той ще продължи до юни и предвижда замяна на паветата с асфалт, ремонт на отводняването, изграждане на нови тротоари, бордюри, джобове за контейнери за смет и улично осветление. Първоначално до 4 април ще бъде затворена дясната половина на пътното платно в участъка между бул. "Възкресение" и ул. "Житница", като движението ще е само в лявото платно. След 5 април пък движението ще се смени и ще бъде в дясното платно. Задръстванията по "Никола Мушанов" може да бъдат избегнати, като се използват алтернативни маршрути като бул. "Цар Борис III" например, съветват от общината.

В края на април пък ще започне ремонтът на Ботевградско шосе. Той ще бъде от ул. "Летоструй" до Околовръстния път заедно с прилежащите пет моста и пет пешеходни подлеза.

В края на май ще бъде даден старт на реконструкцията на "Сливница" в участъка между "Константин Величков" и "Петър Дертлиев" заедно с надлеза над жп линията. През лятото ще приключат няколко големи ремонта, които текат в момента. През юни ще бъде завършена подмяната на трамвайното трасе по бул. "България". През юли пък ще бъде готово кръстовището на две нива при Семинарията. До септември трябва да приключи ремонтът на Цариградско шосе от надлеза при "4-ти км" до надлеза над бул. "Ал. Малинов". "Засега всички големи ремонти на столични булеварди вървят по план, няма забавяния", заяви за "Стандарт" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Също за лятото е планиран ремонтът на улиците "Кумата" и "Нарцис", които са продължение на панорамния път, успореден на Околовръстното между бул. "България" и Симеоновско шосе. През юли и август изцяло ще бъде затворен бул. "Прага" в участъка между бул. "Ген. Скобелев" и бул. "П. Славейков", където ще сменят паветата с асфалт, ще обновяват бордюрите и тротоарите и осветлението. Наесен се очертава да започне реконструкция и на кръговото кръстовище около Руски паметник. То ще бъде разширено от две на три ленти. За целта се налага изместване на релсовия път към бул. "Скобелев". И тук настилката ще бъде сменена с асфалт, ще бъдат подменени тротоари, водопровод и улични стълбове. Планира се и засаждане на над 30 дървета. До края на годината ще започне ремонт на ул. "Г.С. Раковски" в участъка между бул. "Дондуков" и ул. "Козлодуй".

Затварят напълно Лъвов мост за два месеца през лятото

Лъвов мост ще бъде напълно затворен през юли и август. Тогава ще се извърши ремонтът на самото мостово съоръжение. Той ще бъде реставриран така, както е бил в първите години от създаването си. Изграждането на кръгово кръстовище на две нива при Лъвов мост ще го освободи от автомобилите, които години наред го натоварват и амортизират. Четирите скулптури на лъвове ще бъдат реставрирани на място. Предвижда се около стария мост да има градинки с пейки и зелени площи. По него след ремонта ще се движат само пешеходци и трамвай. Колите в посока центъра и Централна гара ще преминават през кръговото кръстовище около стария мост. Движението по бул. "Сливница" ще минава по тунел под моста. Мащабният ремонт започна в средата на февруари. "Няма забавяне в сроковете, в края на октомври цялото съоръжение ще бъде готово", увериха от Столична община. През юни ще започне ремонтът и по бул. "Мария Луиза".

Трите виадукта готови до декември

Ремонтът на трите виадукта по "Тракия" и "Хемус" ще приключи до края на годината. Това прогнозираха експертите от строителното министерство. До края на май ще завърши обновяването на едното платно в посока от София към Пловдив. След това ще започне ремонтът в другото платно на виадукта в посока от Пловдив към София. За да се облекчи движението, камионите над 12 тона, пътуващи в посока към София, ще се отклоняват от Пловдив към Карлово и ще пътуват по Подбалканския път към столицата, обясниха от ведомството на Десислава Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай