Дванадесетокласникът Петър Жотев - втори в света по биология, търси финансова подкрепа за образованието си

Той е приет за 3-годишно обучение в специалност „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания

Дванадесетокласникът Петър Жотев - втори в света по биология, търси финансова подкрепа за образованието си | StandartNews.com

През юли 2022 г. Петър Жотев печели златен медал на Международната олимпиада по биология в Армения и така постига най-доброто представяне на български гимназист в историята на най-престижното състезание по биология за ученици в света. В олимпиадата участие вземат 250 ученици от 70 държави от целия свят.

Успехът на Петър е историческо постижение за България и го нарежда на второ място в света.

Тази година благодарение на академичните си успехи и след серия трудни изпити, Петър Жотев е приет в 3-годишно обучение в специалност „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания.

Да учи в Trinity College е мечта на Петър, която той целенасочено преследва през годините и определя като най-добрата възможност да развие таланта си.

За да се запише в Trinity Collegе, той трябва да събере цялата такса за обучението си за трите години в университета, която възлиза на обща стойност 142 887 паунда (47 629 паунда на година). Семейството на Петър активно ще се включи в кампанията и така търсената сума за финансиране е 82 000 паунда. Петър кандидатства за стипендия в университета, но за съжаление не е одобрен.

През годините семейството на Петър го подкрепя безрезервно и има готовност да финансира част от сумата, но е необходимо допълнително финансиране, което трябва да бъде събрано до 1 август 2023 г.

Петър Жотев споделя:„Опитът от състезанията ме научи да не се отказвам и да преследвам целите си. Така миналата година се класирах за Европейския конкурс за млади учени, където представих свой оригинален научен проект, разработен съвместно с учени от БАН. Постиженията ми на многобройните международни състезания и конкурси ме правят подходящ кандидат за най-престижния колеж на Кеймбридж – Trinity College, където ще продължа да се развивам както в науката, покорявайки нови върхове, така и личностно.”

„Вярваме, че Петър е заслужил подкрепата на цяла България, положил е всички усилия да докаже, че е изцяло отдаден на своята страст – биологията и че притежава потенциал да допринесе към световната наука и да прослави България“, разказва Георги Иванов, един от основателите на Подкрепи.бг и в списъка на 100те най-вличтелни IT личности в България.

Повече информация за кампанията, както и възможност да подкрепите Петър, можете да намерите на този линк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай