Двама родопчани получават гражданство след 9 г. в нелегалност

Двама родопчани получават гражданство след 9 г. в нелегалност | StandartNews.com

Смолян Вътрешният министър Цветан Цветанов се ангажира да бъде ускорена процедурата по даване на българско гражданство на двама братя родопчани, които нямат документи за самоличност.

Братята Роман и Алексей, живеят вече 9 години без лична карта и документи в махаличка на смолянското село Сивино. Роман е на 27 години, а Алексей с година по-малък, но са от смесен брак между българин и рускиня.

Родени са и записани като граждани на Руската Федерация. Преди 12 години майката се връща в Русия и от тогава дори роднините й там не знаят къде е. Тя обаче трябва да ги припознае, казали на братята в Руското посолство - майката обаче е „лице фантом”. И така вече повече от 9 години младите мъже са без документи и на практика не съществуват на лицето на земята. Последното писмо на братята до държавата е от 2.11.2011 г.

С молба до зам.-министъра на правосъдието те поискали да се ускори процедурата по придобиване на българско гражданство. Предупредили ги обаче, че Указите на президента за придобиване на българско гражданство могат да се забавят и до 5 г.

„Изисках справка от областния директор на МВР в Смолян комисар Хаджихристев, запознах се с проблема и вече разговарях с вицепрезидента с Маргарита Попова”, заяви Цветанов. Той обясни, че в понеделник ще получи цялата информация и до месец ще се намери решение на този проблем, който от дълги години не е решен, въпреки обещанията на много властници на местно и държавно ниво.

„Единственото решение е братята да получат българско гражданство, защото без лични документи няма как да живеят нормално в България”, заключи Цветанов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай