Дунав прелива (ОБЗОР)

Дунав прелива (ОБЗОР) | StandartNews.com

Жълт код за обилни валежи в цялата страна

Опасно високо е нивото на река Дунав и заради нестихващите дъждове скоро може да прелее. Освен това времето не само че не се запролетява в средата на март, а предстоят нови снеговалежи и студени дни. До края на месеца прогнозите за слънце не са обещаващи. За сметка на това пък ни очаква горещо лято и суша.

Опасността от преливане на река Дунав е реална. По цялото й поречие от бе обявена първа степен на опасност от преливане. При Лом водният стълб е близо 8 метра, повишава се нивото при Видин, Русе и Силистра. В началото на българския участък работят кризисни щабове, които наблюдават денонощно дигите за пробойни. Все още няма сигнали за наводнени къщи, но жителите на крайдунавските общини са силно притеснени. Още повече че прогнозите са нивото на реката да се задържи и дори да се увеличи през следващите дни заради обилните дъждове. 7 острова, 21 ниски участъка по брега и фар в общия българо-румънски участък вече са залети от високите води. Изпратени са известия до всички областни управители по поречието на реката за задействане на плановете за критични ситуации. Най-голямо влияние за покачването на реката оказват дъждовете в Сърбия, които повишиха нивата на притоците Сава, Драва и Велика Морава. Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав обясниха, че не могат да се ангажират с дългосрочни прогнози. Все пак успокояват, че през близките 2-3 дни не очакват покачването на водите да достигне критични нива.

Опасността, която виждат експертите от АППД, е, че сегашното покачване на нивото идва не от снеготопене, което заради топлата зима приключи много по-рано, а от дъждове, което предполага и по-трудно прогнозиране. Отделно ако времето продължи да се затопля и започне снеготопенето преди спирането продължителността на дъждовете, има още по-сериозна опасност дори от мащабни наводнения. В предишни години снегът се топи между април и май, но тази година има опасения, че ще е по-рано. Високата вода се отразява и на корабоплаването. Заради по-силното течение скоростта на превозваните товари се намалява. Не е желателно и преминаването през шлюзовете, където се образуват водовъртежи. От Хидрометеорологичната станция при Видин отчетоха леко понижение край града, но при Лом и Оряхово водите са по-високи с 1-2 см. С 11 см се е повишило нивото на река при Свищов, а със 7 см при Русе и Силистра. В Румъния са в очакване на приливната вълна по река Дунав, която според техни прогнози ще трае през следващите дни. Местните власти са категорични, че няма опасност от преливане при дигите, но има притеснения за устойчивостта им. В случай на нужда ще бъде поискана подкрепа и от армията, а живеещите в крайдунавските населени места ще бъдат евакуирани. Извънредното положение в Сърбия също остава като сред застрашените е и столицата Белград. Метеоролозите съобщават, че валежите в Сърбия ще продължат до вторник. У нас жълт код за обилни валежи е обявен за 17 области.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Сливен. Очакваните количества валежи са между 15 и 25 л/кв.м. В планинските райони на Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска област количествата ще достигнат до 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. По Черноморието е в сила жълт предупредителен код за силно вълнение до 4 бала с изключение на заливите с укритие откъм североизток.

Снежен ад на Петрохан

Обилен снеговалеж заваля под връх Ком и предизвика същински ад на прохода Петрохан. На пътя масово закъсваха коли. Оказа се, че натрупването на снежна покривка е изненадало пътнопочистващите фирми. Пътят не бе опесъчен, а автомобилите си проправяха партина през собствените си коловози. За капак в прохода имаше и гъста черна мъгла. Десетки шофьори аварираха и звъняха на пътна помощ. Те се оплакаха, че чак след час и половина е дошла една-единствена снегопочистваща машина.

Заради рязката смяна на температурите тези дни върху пътното платно се бе образувала коричка лед, която постави на изпитание уменията дори и на най-опитните зад волана.

И македонците правят дига

Сили на Македонската гражданска защита, пожарникари и военни започнаха да изграждат предпазни диги от чували с пясък по река Брегалница в Щип. Насипи се изграждат и в родното място на българския революционер Торов Александров - квартал Ново село. В Щипския регион Брегалница вече наводни десетки декари обработваема земя, както и къщи в една от вилните зони, въпреки че е разчистен от свлачище, пътят между Каменица и Истибаня все още е затворен за преминаване заради очакването за нови проливни дъждове, които отново могат да активизират свлачището. Голямо свлачище е затворило скоростния път Битоля-Охрид и движението е пренасочено.

До два дни нивото скача двойно

До два дни се очаква водните стоежи при Русе да се покачат на с 16 см, а край Силистра - с 32 см, прогнозираха експерти от АППД. Пълноводието в долния участък на реката е най-силно през април-май, когато настъпва сезонът на т.нар. високи води. При непрекъснато повишаващо се ниво средната скорост на течението е 6 км/час. В Дунава се вливат около 120 притока, извиращи главно от Алпите и Карпатите. Всяка секунда Дунав влива в Черно море 6430 куб.м вода. За денонощие количеството е 550 млн. кубика, а за година - 202 млрд. куб.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай