Дружество в София с пиратски софтуер за над 150 хил. евро

Дружество в София с пиратски софтуер за над 150 хил. евро | StandartNews.com

София. Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и служители на Министерството на културата са хванали дружество с пиратски софтуер. Това е станало вчера при съвместна операция на територията на София.

Дружество се занимава със събиране на вземания и изкупуване на задължения. Същото оперира на територията на страната от 2009 г. Операцията е насочена към преустановяване използването на скъпоструващи нелицензирани специализирани софтуерни продукти – престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Нелицензиран компютърен софтуер – Windows NS, Office, Adobe и други са открити при проверката. Служителите на ДАНС и Министерство на културата са иззели 79 броя компютърни конфигурации и един сървър от помещението.

От огледа на компютърните системи е установено, че пиратският софтуер е за над 150 000 евро, показват първоначалните данни след огледа.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172а от НК.

Използването на нелицензиран софтуер представлява престъпление срещу интелектуалната собственост, нанасящо щети както на държавата и правоносителите, така и на легалните търговци и ползватели на софтуерни продукти, обясняват още от ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай