Отвориха за туристи най-мистичната пирамида в Египет

Огънатата пирамида е сред най-големите чудеса на древността

Отвориха за туристи най-мистичната пирамида в Египет | StandartNews.com

Най-после отвориха едно от най-големите чедуса на Египет - Огънатата, наричана още скосена пирамида. Тя се нарима в царския некропол Дашур в близост до Кайро е напълно безопасна и не се руши, увери египетското министерство на туризма и паметниците на културата в отговор на публикации в социалните медии.

Ведомството излезе с официална позиция, в която посочва, че уникалният археологически паметник може да бъде посещаван и уточнява, че металните подпори не са нови, а са поставени през 2014 година.

Заедно с Червената пирамиди те се намират на около 40 километра южно от столицата, бяха отворени за посещение през 2019 година. При добра видимост те могат да бъдат видени от платото в Гиза, където се намират по-известните от тях пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин.

Смята се, че Огънатата пирамида е построена около 2600 години пр.н.е. от бащата на Хеопс - фараона Снофру. В основата ѝ ъглите ѝ са 55 градуса, а в горната част - 43 градуса, на което се дължи отличителният ѝ силует.

Пирамидата се нарича огъната поради  стръмна промяна на наклона. Няколко теории за това защо пирамидата е направена по този начин са преобладаващи в египтологията. Те включват преждевременната смърт на фараона, изискваща бързото завършване на пирамидата; или че шумове, идващи от интериора, са приндили строиля да променя югюла, зощото не е бил устойчив

През 50-те години на миналия век археологът Ахмед Факи открива, че огъната пирамида е заобиколена от комплекс от храмове, жилищни сгради и пътища, скрити под изместващите се пясъци на платото Дашур, като някои от каналите са построени или добавяни по-късно-

Според голяма част от археолозите огънатата пирамида е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер и пирамидите с равни стени. Забележителна черта на древната структура е запазената в голяма част варовикова облицовка.

Посетителите вече могат да влязат в близо 80-метров тунел в пирамидата, който води до две погребални камери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай