Древен ген вае плътните устни

Разгадаха някои от чертите на лицето

Древен ген вае плътните устни | StandartNews.com

Мащабно геномно проучване, проведено в Латинска Америка, даде възможност за първи път да се идентифицират гени, които засягат чертите на лицето. Учените са открили, че генът, който определя формата на устните на местните жители на американския континент, е много древен и са го получили от още денисованците, живели през късния и средния палеолит, съобщи РИА Новости.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Advances. Проучването се основава на данни за търсене на асоциации в целия геном (GWAS), получени от шест хиляди доброволци от Латинска Америка. Учените са идентифицирали 32 области на гена, които засягат формата на носа, устните, челюстите и веждите. Девет от тях бяха открити за първи път, включително един много древен.

Авторите смятат, че гените от региона TBX15, които влияят на формата на устните, са наследени от американските индианци от Денисовия човек, изчезнал човешки подвид, живял преди десетки хиляди години в Централна Азия. Доказано е, че денисованците са се кръстосвали със съвременните хора и части от тяхната ДНК се намират в съвременните жители на тихоокеанските острови и коренните народи на Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай