Драмите на Александра Сърчаджиева

Актрисата отново на кръстопът - коя телевизия е нейната

Драмите на Александра Сърчаджиева | StandartNews.com

Александра Сърчаджиева смени цвета на косата си и това беше изтълкувано като знак за предстояща метаморфоза в живота и кариерата на актрисата от Сатиричния театър. Засега подробности около трансформарцията липсват – само се знае, че Сашка няма да води задаващия се сезон на „Игри на волята“. Тя гостува в „Преди обед“ по Би Ти Ви, но и при Драго Драганов на „Сан Стефано“ – цяла България помни, че телевизионната й кариера тръгна от Канал 1 в „Мело тв мания“. Явно засега тя е на телевизионен кръстопът - може само да се хвърля боб дали отпразнувалата неотдавна рожден ден № 37 наследница на големите Пепа Николова и Йосиф Сърчаджиев е получила оферта от конкурентите на Нова.

И тук стигаме до другия въпрос – дали сред облаците в сърцето на Александра се е промъкнал слънчев лъч след смъртта на Иван Ласкин. Тя надали ще каже, защото е доста суеверна. Но каквото и да се случва, няма съмнение, че Сашка ще мине през него както винаги досега е преминавала през драмите и трагедиите – с твърда стъпка, с достойнство и почтност, без да забие нож в гърба дори и на най-големия си враг. Това са опорните точки във философията на Пепа Николова – така е възпитала тя и дъщеря си.

„Нямаш право да показваш чувствата си пред хората. Нямаш право да ги натоварваш. В нашата гилдия винаги трябва да си усмихнат – и винаги всичко да ти е наред. Маската е задължителна“, споделяла е обаче Сърчаджиева.

1.Съдбата връхлита Александра малко след раждането й – Йосиф Сърчаджиев, който до този момент съвсем открито демонстрира любовта си с Пепа Николова, изведнъж се отдръпва от нея и от бебето им.

2. С баща си се среща „осъзнато“ за първи път, когато е на 11. „Изядохме три сладоледа в сладкарница. Каза, че ще се чуем, ама не се чухме“. След 8 години се засичат на стълбите в НАТФИЗ. „Разминахме се като пътни знаци. Е, може и да не ме е познал“, била е сдържана Сашка, която и тогава, и сега няма никакви претенции към имотите на Сърчаджиеви. 

3. Малко след 10 ноември Пепа Николова вършее из София, за да дава гласност на „синята идея“, но с дъщеря си живеят в „червен“ блок – и започват да получават заплахи за крайна физическа разправа. 

4. Александра е естествено червенокоса по време на любовта си с Руслан Мъйнов. Тя му е толкова вярна, че дори прави компромис и се снима в негов доста чалгарски клип от епохата с първоначалното натрупване на капитала. Изключително талантливият и работлив бесарабски българин е принуден да се храни от халтури. Но Сашка споделя всички трудности с него – никога не си е падала по „чичковци-паричковци“.

5. 22 септември 2006-а е първият най-трагичен ден от новото столетие за Александра. Вместо да ликува от факта, че е назначена в Театъра на армията, тя оплаква майка си в Сатирата. Там е поклонението пред затворения ковчег на Пепа Николова. Сашка е съвършено сама – въпреки че приятелите я прегръщат, за да й вдъхнат пожелателната, но невъзможна в подобни моменти имагинерна смелост. Йосиф Сърчаджиев й изпраща лаконично съобщение „Мъката ти е голяма“.  В началото на онази есен животът на Александра наистина за секунди се преобръща на 180 градуса, както казва тогава и самата тя. „Болката е непоносима“, ще признае тя малко по-късно.

6. Следващата драма започва, когато се залюбва с Иван Ласкин – защото той е женен за колежката им Мирослава Гоговска и момиченцето им Люба вече е поотраснало и започва да разбира неволите в сантименталния тригълник. Сашка е в ужас, защото усеща, че започва да повтаря съдбата на майка си – но за разлика от Йоско Сърчаджиев, Ласкин не само напуска съпругата си, но и заживява с Александра.

7. През 2007-а настава сравнително дребна професионална драма – номинирана е за най-добра роля във филма „Шивачки“, но дават наградата на Елен Колева, с която дотогава са били неразделни. От този момент между тях настъпва студенина.            

8. През 2014-а Сашка и Ласкин напускат щата на военната трупа. „Стоях там заради Александра – а не трябваше, защото се изчерпах. А тя не издържа режисьорската некадърност и малодушие – с изключение на Ивайло Христов, Асен Шопов и Крикор Азарян“, написа тогава той във Фейсбук.      

9. В края на август през 2015-а Сашка за пореден път сменя прическата си – къса в перленозлатисто. Истинско копие на младата Пепа Николова, макар че бретонът е асиметричен.

Ножицата и боята са в ръцете на фризьора Николай Иванов-Нико, а трансформацията е заради старта на „Биг брадър“. Визията е много холивудска – Ласкин и София се скъсват да й правят комплименти. Стилистите в шоуто са доволни, защото могат да търсят прилики със секс символите от златната ера на киното, а след време да сложат и кичури. Секси фризурата ознаменува още един трансфер – чаровницата е назначена в Сатирата, където е отраснала между репетициите и представленията на Пепа Николова. Калин Сърменов я вика без колебание – той е наясно с дарбите и нрава й от най-ранна детска възраст, а двамата се сближават „като възрастни“, докато са ководещи на „Денсинг старс“. „Сатирата е мой втори дом, откакто се помня. Майка ми и Стоянка Мутафова деляха гримьорна – бяха първи приятелки. Да се събереш на една сцена с хората, които познаваш от бебе, е изумително усещане“, сподели Сърчаджиева тогава. Тя дори успя да „поиграе“ с Никола Анастасов в последните представления в живота му – в „Убийство в експреса“.           

10. Началото на втория най-трагичен период за Александра /дано да е последен/ я връхлита на Никулден 2018-а, когато започва борбата за живота на Ласкин, чиито органи започват да отказват един по един. Господ го прибира на Богоявление, 6 януари. „2019-а беше най-ужасната година в живота ми – всичко мина като в сън“, признава след време Сашка. Освен всичко друго, в онзи момент тя е напълно разорена покрай диагнозите на Ласкин и парите не й стигат за погребението му. Днес Александра е изправена пред поредно изпитание – да вземе най-правилното решение за „втория си трудов договор“, когато й го предложат. Защото – уви – тук и сега и най-кадърният артист в България няма как да издържа семейство със заплата само от театъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай