Доц. д-р Стойчо Бонев е Археолог на годината

Доц. д-р Стойчо Бонев е Археолог на годината | StandartNews.com

Хисаря. Известният шуменски археолог доц. д-р Стойчо Бонев бе награден със званието "Археолог на годината - 2012". Това стана на в края на май. на 52-та Национална археологическа конференция в гр. Хисаря.

На доц. др. Бонев, от Националния археологически институт с музей при БАН - филиал Шумен, бе връчена голямата награда на Министерството на културата на Република България „Сребърен ритон". Пластиката е умалено копие на ритона с изображение на сфинкс от Боровското съкровище, датирано в ІV в. пр. Хр. Доц. д-р Стойчо Бонев е номиниран от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий" за значим принос в археологическите изследвания на Велики Преслав, за развитието на археологическата наука и за популяризирането на културното наследство на страната. Наградата е придружена с правителствена грамота скрепена с държавния печат. Отличието е спечелено в конкуренция с други заслужили български археолози.

Доц. д-р Стойчо Бонев работи във втората българска столица Велики Преслав близо 40 години и е изтъкнат изследовател на старобългарската материална и духовна култура. Разкопал е и интерпретирал едни от най-значимите и ефектни паметници на столицата и в частност на Царския дворец. Автор е на две монографии и повече от 60 статии и научни съобщения посветени на архитектурата и градоустройството на царствения град. Под негово ръководство е изработен първия в България 3D филм в две части „Х век. Югът на Царският дворец във Велики Преслав".

Присъденото високо звание и придружаващата го награда са заслужено признание за труда и достиженията на един утвърдил се у нас и зад граница учен – изследовател на Велики Преслав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай