Достена катери Родопите всяко лято

Достена катери Родопите всяко лято | StandartNews.com

Авторката на нашумялата книга "Експертите на прехода" д-р Достена Лаверн влиза в редиците на БСП. Преди десетина дни стана ясно, че ярки леви интелектуалци я номинират за евродепутат от червената листа. От години антроположката живее в Страсбург, където преподава в университета. В книгата си преди години за пръв път описа интересни детайли на демокрацията по време на българския преход. И посочи връзката между някои интелектуалци и т.нар. тинк-танкове. "Готвя нова книга за подобни процеси във Франция и Гърция, която ще излезе през пролетта", сподели пред "Стандарт" д-р Лаверн. Слуховете по жълтите павета веднага спрегнаха номинацията й за евродепутат с майка й - политолога Мария Пиргова. Достена признава, че няма време да чуе всички градски легенди.

"Кръстена съм на баба ми Достена - човек, допринесъл до голяма степен за моето възпитание и светоглед", споделя д-р Лаверн. И допълва, че баба й избрала да я нарекат така, за да няма имен ден, защото семейството било бедно и нямало с какво да почерпи. Преди време проф. Аксиния Джурова й казва, че в превод от гръцки Достена е равно на Аксиния, т.е. Достойна. На "Позитано" 20 вече се чуват отзиви за номинацията й в двете посоки. Нарекоха я АЕЦ-а на БСП. Но и вдигнаха подозрително вежди към бъдещата й кариера на евродепутат от левицата. "Ние сме убедени, че издигането на кандидатурата на г-жа Достена Лаверн, високо ерудиран учен и гражданин, би утвърдило нов, модерен европейски образ на лявото и би срещнало одобрението на мнозинството от хората с леви ценности в България, независимо от партийната им принадлежност", написаха в отворено писмо до ръководството на БСП 31 известни български интелектуалци. "Тя смело и открито поведе на широк фронт битка с господстващата неолиберална идеология в България, оправдаваща грабителския характер на прехода", казаха те за 39-годишната дама. "Пътят ми на интелектуалец не е зигзаг, а последователна и принципна критика на неолибералната дясна парадигма и интелектуално лакейство", казва д-р Лаверн.

Родена е в Пловдив и се шегува, че е учила в слънчевия квартал под тепетата Кючук Париж. След пълното отличие в Националната гимназия за древни езици и култура заминава за САЩ, а след това завършва и университета в Страсбург. Остава на брега на Рейн, но почти всяко лято кръстосва Родопите. "Когато съм напрегната и не мога да заспя, си представям небето през август в Родопите, спомена за звездите и щурците ме отвежда там, където душата ми се чувства най-пълна", казва д-р Лаверн. Съвсем естествено е да се занимава с наука, защото в рода й дори бабите и дядовците са преподаватели. Все още не е казала на студентите си, че ще влиза активно в политиката. Най-близките й я подкрепят. Но няма да увлича в предизборните маратони съпруга си или 10-годишната си дъщеря Мари. Любимите моменти на семейството са край морето. "Обичам и се вдъхновявам от всички изкуства, включително и кулинарното. Самата аз пиша поезия и литературни текстове. Рисувам за удоволствие", разказва за себе си д-р Лаверн. И признава, че обожава да танцува от народни хора до балет и танго. Вдъхновява се от Албер Камю. Както и от романите на Стайнбек, Маркес, Антон Дончев. "Повече ми допадат народните поговорки", казва Достена на въпрос има ли си любима сентенция. И цитира две от народните мъдрости: "Сговорна дружина планина повдига" и "Който копае гроб другиму, сам пада в него".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай