Домусчиев: България трябва да разреши добива на шистов газ

Домусчиев: България трябва да разреши добива на шистов газ  | StandartNews.com

София. Страната ни трябва да активизира дейността по търсене и добив на нефт, както и да разреши добивът на шистов газ. Това заяви новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев в сутрешния блок на Нова тв.

„Това е нещо, което много държави дори и в Европа правят. Полша се откъсна от газовата зависимост точно на база на шистовия газ", каза той по повод отказа на Русия за проекта "Южен поток".

Домусчиев изтъкна, че страната ни ще загуби от спирането на проекта „Южен поток". „За съжаление, в случая България е членка на ЕС и трябва да се съобразява с неговите правила", добави той.

„За съжаление, защото смятам, че това е един добър проект за България. Дори и транзитните такси да не са толкова големи, колкото ги обяви Путин, защото смятам, че има грешка в цифрата. Но най-малкото заради диверсификацията. Сега руснаците могат, без някакви значими загуби, да пренасочат преноса на газ към Турция. А днес България плаща по-скъп газ и от Украйна", допълни новият шеф на КРИБ.

Съобщението на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" не е просто блъф, смята. Той самият още преди месец и половина е получил информация, че Русия обмисля да спре проекта през България, но тогава не е взел твърденията на сериозно. „Смятах, че това е само стил на работа – да се пресира отсрещната страна, за да взима по-бързо решение в полза на Русия. Но се оказа, че това не е било блъф, а е било обмислено доста сериозно", добави той.

„Знаете, че Русия има имперско мислене и често подхожда силово. Ние имаме интерес да разговаряме с Брюксел и с руснаците и да търсим решение, за да се защити националният интерес. В момента не виждам как се защитава той", каза още бизнесменът.

България има интерес да разговаря и с Брюксел, и с Русия, за да търси някакъв компромис и решение за "Южен поток". „Ние трябва да сме активните в момента и да защитим националния интерес. В момента той не е защитен, щом проектът е спрян, а може и да има санкции за това", коментира Домусчиев по повод посещението на Бойко Борисов в Брюксел.

„Ние щяхме да транзитираме газ, да имаме минимална печалба, гарантирана доставка и възможност за договаряне на по-добри цени", каза още той.

Конфедерацията по принцип няма възражения да се увеличи минималната работна заплата. Това ще изкара на светло доста фирми, в които служителите се осигуряват на една сума, а реално получават по-голяма, изтъкна Домусчиев. От КРИБ обаче настояват с минималната работна заплата да не се обвързват плащания към бюджета, защото това би създало допълнителни тежести за бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай