Доктор си пази кожата с женска кръв

Близки на починала пациентка твърдят, че дежурният бил пиян

Доктор си пази кожата с женска кръв | StandartNews.com

Кюстендил. Дупнишкият д-р Атанас Дамов, по време на чието дежурство издъхна пациентка, се оказа с чиста кръвна проба. В нея няма алкохол и упойващи вещества, съобщи резултатите говорителят на Окръжна прокуратура Марияна Сиракова, цитирана от "Дарик". Кръвта обаче е на лице от женски пол, сочи експертизата на Националния институт по криминалистика и криминология.

Пробата беше дадена след обвинение от страна на близки на 35-годишната Павлина Спасова, която издъхна в лечебното заведение в началото на октомври, че по време на дежурството д-р Дамов е бил пиян. Проверка с дрегер отчете 2,47 промила алкохол в кръвта му.

Веднага след инцидента набеденият медик си взе месец платен отдих и замина при семейството си в София. Колегите му скочиха да го бранят. Те отрекоха дрегера като доказателство и твърдяха, че спецът по вътрешни болести не е бил пиян. Оправдават промилите в кръвта му с диазепам, който взел същия ден.

"В депресия съм, искам отпуск", заявил д-р Атанас Дамов на шефа си в дупнишката болница д-р Любомир Таушански. Причината - докторът стана антигерой номер 1 след смъртта на Павлина в реанимацията. "Крие се, страх го е, че близките й ще го разкъсат с голи ръце", коментираха негови колеги в Дупница. Оказва се обаче, че това не е първата депресия на иначе уважавания в града лекар. Напоследък д-р Дамов имал лични проблеми и пиел диазепам.

"От 30 г. работи във вътрешно отделение и до момента не е имал никакво наказание или пък да има някаква грешка в работата му", похвали го директорът на болницата. Колегите на д-р Дамов го обичали заради благия му характер. Фамилията е уважавана в града - брат му Данчо е зам.-шеф на Евролевицата и е директор на Дома на техниката.

Д-р Любомир Таушански твърди, че е разпитал персонала на сектора, който е бил на работа в събота. Всички отрекли да са видели доктора да пие. "Ще изчакам резултата от кръвната проба и тогава ще реша какво наказание да сложа на колегата. Ако наистина се окаже, че е пил, ще го уволня дисциплинарно или пък ще получи административно наказание последно предупреждение", отсече тогава болничният шеф.

Според д-р Таушанов близките на Павлина нямали претенции спрямо лечението. По-скоро са възмутени, че няколко часа чакали д-р Дамов, за да им разреши да я видят в събота. Директорът стигна и до теорията, че колегата му бил с бавни реакции и това заблудило близките на починалата, че е пиян. Роднините на Павлина обаче са категорични, че докторът залитал по време на дежурството

Съдебномедицинската експертиза за смъртта на 35-годишната жена от Перник все още не е изготвена, за да стане ясно има ли връзка между настъпилата смърт и работата на лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай