Докладът за фалита на КТБ ще стане публичен

Докладът за фалита на КТБ ще стане публичен | StandartNews.com

Днес парламентарната правната комисия прие на първо четене докладът за фалита на КТБ да стане публичен. Това стана с приемането на Законопроекта за изменения и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Той предвижда промяна на чл. 12а ал.2 т.12 от Закона за банковата несъстоятелност, в който се добавя следният текст: „Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада". В преходните разпоредби на Законопроекта се предвижда разпоредбите му да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори. Комисията по правни въпроси прие законопроекта с 10 гласа „за", 0 –„против" 3 – „въздържал се".


Правната комисия одобри на първо четене още един на Законопроект за изменения и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност - с вносители Менда Стоянова и група народни представители. В мотивите към него е записано, че предложението цели да усъвършенства правната уредба на производството по банкова несъстоятелност, като се коригират някои нередности или неточности. Сегашната уредба на възнаграждението на синдика съгласно чл.30 ал 2 предвижда той да получава фиксирано месечно възнаграждение през първите 6 месеца от назначаването му. След изтичането на този срок, възнаграждението се определя като процент от общата сума на осребреното през този период имущество от масата на несъстоятелността. Осребряването на това имущество обаче не може да стане преди Фондът за гарантиране на влоговете да е одобрил програмата за осребряване на имуществото. В законопроекта се предлага срокът на получаване на фиксирано месечно възнаграждение да се обвърже с посочената в тази програма начална дата за започване на процедурата.

Друго предложение, записано в законопроекта е, синдикът да се отчита месечно, а не седмично. В мотивите е записано, че това се налага от обстоятелството, че синдикът се обременява с отчети, които поради твърде краткия срок съдържат несъществена информация. Промените предвиждат и различен от общия процесуален ред по ГПК начин за призоваване на страните в производството и съобщаването на актовете на съда с мотива, че той затруднява правораздавателната дейност. Предлага се обявяването на съобщения за насрочени заседания да става в Търговския регистър по партидата на несъстоятелната банка. Комисията прие текстовете на първо четене с 13 гласа „за", 0 –„против" 1 – „въздържал се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай