Добрич потапя в света на Йовков с обновена експозиция

Добрич потапя в света на Йовков с обновена експозиция | StandartNews.com

Добрич. Напълно готова да посреща посетители е музейната експозиция в единствения у нас литературен музей, който носи името на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Дом-паметникът е построен по повод 100-годишнината от рождението на писателя, като днес вече експозицията му, представяща живота и творчеството на писателя, е обновена след 30 години, по проект "Йовковият Добрич - съвременна културна дестинация".

Главният уредник на уникалния по рода си литературен музей д-р Кремена Митева подчерта, че тя и колегите й са се постарали да покажат творчеството и живота на писателя по един нов съвременен начин в отговор на развитието на технологиите и новите интереси на музейната публика. Затова посетителите в дом-паметник "Йордан Йовков" могат да седнат току пред кабинета на писателя, от който през прозореца се вижда стара София, и също като него да напишат текст на механична пишеща машина. За да направят сравнение с днешно време пък, малко по-нататък са поставени три компютъра, които са предизвикателство към най-младите, каза Митева.

Три основни акцента има в осъвременената и обновена експозиция - по нов начин е експониран кабинетът на писателя с бюрото и пишещата му машина; възстановка на военен окоп, защото Йовков е участвал в три войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна; и третият акцент са част от героите му, пред които посетителите могат да си направят снимка за спомен.

Музейните работници са се постарали и да представят рода на автора, като посетителят бива посрещнат от портрета и родословното му дърво. След това във витрините са представени негови книги, които той е чел и такива, които е написал и подарявал с автографи, както и получавал. Сред любимите му четива са тези на Лермонтов, "Тартюф" и други. Специално място в отделна витрина уредниците са отделили на емблематичния разказ "По жицата", като е изложен един от ръкописните му варианти, заедно с една от писалките на Йовков, които са дарени на музея от Елка Йовкова заедно с множество други вещи на писателя, казва д-р Митева.

Посетителят може да види в дом-паметник "Йордан Йовков" и един много малко известен факт - това, че писателят е творил и стихове. В една от витрините е изложена негова стихосбирка, заедно с ръкопис на едно от стихотворенията му. Експозицията разполага още с грамотата за отличието, което е получил от цар Борис ІІІ за участието му във войните, както и с брачното свидетелство на Йовков и съпругата му Деспина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай