Удря ни страшна магнитна буря. Няма да е само един ден

Голям „обстрел“ от магнитни бури ни чака в този момент от месец май

Удря ни страшна магнитна буря. Няма да е само един ден | StandartNews.com

Голям „обстрел“ от магнитни бури ни чака в този момент от месец май. Това става ясно от информация на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН (НИГГГ).

"Изригвания от няколко активни региона на Слънцето, намиращи се в геоефективна орбита са виновниците за геомагнитните бури от Гергьовден насам. Добрата новина е, че формираните бури бяха със слаб интензитет и на територията на страната достигнаха само предупредителни стойности на К-индекса", написаха от института.

Нова порция слънчеви изригвания се очаква да причини магнитни бури на Земята през периода 11-13 май.

Чувствителните към времето хора могат да изпитат дискомфорт и влошаване на благосъстоянието по време на магнитни бури. Едни от най-честите симптоми са главоболие и мигрена. Промените в магнитното поле могат да повлияят на кръвоснабдяването на мозъчните съдове, причинявайки главоболие. Мигрената, причинена от слънчеви бури, може да бъде по-интензивна и по-продължителна от обикновено.

Промените в магнитното поле могат да повлияят на мелатонина, хормон, който регулира цикъла сън-събуждане. Това може да доведе до нарушаване на съня и влошаване на качеството му, което от своя страна води до умора и намалена работоспособност.

Друг често срещан симптом при чувствителните към времето хора е болката в ставите и мускулите. Промените в магнитното поле могат да засегнат нервните окончания и кръвоносните съдове, причинявайки болка и дискомфорт в ставите и мускулите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай