ДНК изследвания показват злото в гените ни

Ланза застреля 20 свои съученици в Нютаун и сега изследват гените му

ДНК изследвания показват злото в гените ни | StandartNews.com

Нютаун. Учени ще се опитат да установят дали има ген, който превръща някои напълно нормални на вид хора в демони и дали в бъдеще масовите убийци ще могат да бъдат забелязвани именно по този особен ген и техните престъпления да бъдат предотвратявани. Изследователи от Университета на Кънектикът, продължават да анализират гените на масовият убиец Адам Ланза. Целта е да установят дали подобни серийни убийства са генетично заложени.

Масовият убиец беше на 20 години и се казваше Адам Ланза. На 14 декември той уби 27 души, от които 20 деца, след което се самоуби. Сред жертвите беше и неговата майка. Близки на убиеца го описаха като много интелигентен, но същевременно затворен и странен.

Сега учените от Кънектикът се опитват да установят какво го е накарало да застреля 27 невинни хора. Анализите на ДНК материал, взет от Ланза протичат при пълна секретност. Дори не се знае от коя част на тялото му са взети пробите. Вероятно са от клетки от мозъка, но може и от клетки, взети от косата му.

Според Арт Боде, директор на отдела за молекулярна и човешка генетика в колежа Бейлър по медицина в Хюстън, изучаването на хора като Ланза ще позволи един ден да се намалят масовите убийства. Според Катлийн Търнър, невролог от Университета в Оксфорд повече познание относно масовите убийци никога не е излишно. Анализите на Ланза са първите, в които учените проучват ДНК материал от масов убиец.

През последното десетилетие доктор Кент Кийл, невролог в Университета на Ню Мексико е посетил осем строго охранявани затвора в два американски щата и е разгледал мозъка на престъпниците с преносим ядрено-магнитен резонанс, за да види дали има разлика между този на хората, определяни като психопати и този на крадците. Доктор Кийл, подобно на негови колеги преди това открил, че при мозъците на психопатите имало много ниска плътност в паралимбичната система, зона в мозъка, свързвана с "обработката" на емоциите.

Според учените това може да е генетично заложено. Резултатът от тази ниска плътност в мозъчната зона е, че психопатите са склонни към импулсивност и почти не демонстрират чувство на вина, угризение или на състрадание.

За сметка на това масовите убийци имат склонността да са изключително депресирани, склонни съм към самозаблуда до степен на психоза, съпровождана с халюцинации и чуването на гласове. Понякога като Ланза те са хора с психологически незрял мозък, съчетан със свръхчувствителност, които решават да си отмъщават на света заради несправедливостите, които, според тях, той им е причинил.

Подобни анализи обаче се сблъскват с голяма опозиция. Според противниците им, те само ще доведат до изолацията и демонизирането на хора, които са се оказали просто в плен на гените си. Освен това аргументът, че склонността към престъпления е генетично заложена, ще навреди на схващането, че престъпниците могат да се превъзпитават и интегрират отново в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай