Сряда,

Дни преди първия сняг пътищата не са готови и няма пари

От: Failed to load user -
2597
Дни преди първия сняг пътищата не са готови и няма пари
A
A
A

Не достигат 15 млн. лв. за подготовка на пътната мрежа, а пороите през лятото са нанесли сериозни щети

София. Агенция "Пътна инфраструктура" се нуждае от 15 млн. лева, за да подготви пътищата за зимния сезон, каза днес директорът на дирекция "Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства" в АПИ инж. Георги Златев във Велико Търново дни преди очакваното застудяване и първи снеговалежи в страната.

По-рано през деня в интервю за "Фокус" шефът на пътната агенция Лазар Лазаров посочи, че пътната мрежа в страната не е готова да посрещне първия сняг и причината за това е липсата на пари за подготовката й.

Осигурени са средства за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, но за подготовката им да посрещнат зимния период са нужни 15 млн. лв., които не са предвидени в бюджета на пътната агенция. Тези средства са необходими за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на осовите линии

АПИ е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия.

От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища и химикали за по-високите класове - автомагистралите и първокласната мрежи. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите.

"Фирмите могат да излязат при падането на първия сняг, но това не значи, че пътната ни мрежа е подготвена за зимата, защото когато падне първият сняг дупките, които съществуват по пътищата, ще станат много по-големи. Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в момента има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзването и размръзването й, и преминаването на тежките камиони през тях в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече", казва Лазаров.

Агенцията не разполага в момента със средства за подготовка на пътищата за зимата, защото досега не са гласувани и не са отпуснати пари, каза шефът на АПИ по повод очакването такива средства да бъдат гласувани с актуализацията на бюджета. Допълнителните пари са необходими не само за изкърпване на дупките по пътищата, а и за подновяване на хоризонталната маркировка.

Шефът на АПИ напомни, че пороите през лятото на нанесли сериозни щети на пътната мрежа в някои райони на страната.

Освен това изтичат договорите за зимна поддръжка в шест области в страната.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия особено, ако в следващите дни им предстои пътуване през високопланинските проходи. Да поставят зимните гуми и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички