Днес отбелязваме Спасовден

Днес отбелязваме Спасовден | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме църковния празник Възнесение Господне - Спасовден. Той се пада винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. На този ден християните честват Възнесението на Христос на небето, до този ден Спасителят ходил по земята 40 дни, за да разпространи своето учение. Той се въздигнал в небесата след последната проповед пред своите ученици и Богородица.

Празникът се нарича още Спасовден. В православния календар няма светец с името Спас, то идва от етимологията на празника. Според народните традиции душите на покойниците са „разпуснати" на Велики четвъртък и на Спасовден Господ ги прибира. По стара традиция на този ден не трябва да се пере, да се чисти, тоест да не се върши никаква тежка работа. Дъждът, който вали на Спасовден е ценен, вярват хората. Ако на този ден вали, значи годината ще бъде щедра, а реколтата богата. 

В столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий" започна празнична Света литургия за Възнесение Господне . Тя е оглавена от Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В богслужението патриархът е в съслужение с Негово високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Негово преосвещенство Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Негово високопреподобие архимандрит Дионисий - началник на отдел "Богослужебен" в Св. Синод, протосингела на Софийска света митроплия отец Ангел Ангелов, отец Александър Георгиев - предстоятел на храма, както и представители на столични църкви и храмовото духовенство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай