Понеделник,

Днес черпят най-светлите имена. Пази ги самарянката

От: СТАНДАРТ -
1997
Днес черпят най-светлите имена. Пази ги самарянката
A
A
A

На 20 март православната църква почита паметта на Св. мъченица Фотина. Тя е самарянката, която според Евангелието говорила с Христа при Иакововия извор. По онова време самаряните живеели на север от Иудея в палестинската ивица от Средиземно море до река Йордан.

Иисус започнал беседа с нея за живата вода, която очиства греховете и утолява жаждата на безсмъртната душа. Така Иисус просто и мъдро довел самарянката до съзнанието за нейните собствени грехове и нуждата да се покае и обнови живота си.

Обхваната от спасителната вяра в избавителя, тя се покаяла за миналите си тежки грехове. Започнала да води добродетелен живот и се проникнала от пламенна любов към Господа.

Самаряните не са израилтяни, а смес между асирийски преселници и завареното от тях немногочислено израилско население. Те признавали само Моисеевото петокнижие, без останалата част от Стария Завет.

Но тъй като асирийците били идолопоклонници, то и самаряните твърде много извращавали вярата. Затова била и голяма враждата им с иудеите, които се стараели ревностно да пазят чистотата на своята вяра.

Животът на Св. мъченица Фотина  представлява поразителен пример за това как Божията благодат е способна да възроди и най-грешната душа, да я изведе от бездната на нечестието и възвиси до върха на духовната слава.

Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка.

Днес черпят имената на светлината: Светла, Светлан, Светлана, Светлин, Светлозар, Светлозара, Светломир, Светломира, Светльо


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com