Дизайнерска фирма ще прави скафандрите на НАСА. Коя е тя

Сключила е споразумение с "Аксиом спейс"

Дизайнерска фирма ще прави скафандрите на НАСА. Коя е тя | StandartNews.com

 

Италианската модна къща "Прада" ще участва в разработката на скафандрите за лунната мисия на НАСА "Артемис 3" ("Артемида 3"), планирана за 2025 г., предаде АНСА.

"Прада" и американската компания "Аксиом спейс", която е един от лидерите в областта на космическия туризъм и технологии, са сключили споразумение. "Аксиом спейс" е сред избраните от НАСА за изработка на костюмите на астронавтите.

Двете компании ще работят заедно за разработване на иновативни решения по отношение на материалите и дизайна, които могат да осигурят защита и да отговорят на предизвикателствата на уникална среда, заявиха от "Аксиом".

"Ноу-хауто на "Прада" в областта на суровините, производството и дизайна ще ни позволи да приложим иновативни технологии, за да гарантираме комфорта на астронавтите на лунната повърхност, като се вземат предвид и онези човешки фактори - толкова необходими, но и досега липсващи при космическите костюми", каза Майкъл Суфредини, главен изпълнителен директор на "Аксиом спейс", цитиран от АНСА.

Мисията на НАСА "Артемида 3" ще бъде първата, чийто екипаж е планирано да кацне на лунната повърхност за първи път след "Аполо 17" през 1972 г. Предвижда се в екипажа от четири души да има и една жена, предаде БТА. 

Междувременно стана ясно, че Европейската космическа агенция (EКА) и швейцарската компания за часовници "Суоч" (Swatch) са сключили партньорски договор. Това ще позволи на фирмата да произвежда часовници, като космическите фенове ще могат да си поръчат такъв със снимки, направени от телескопи, се казва в съобщение на сайта на ЕКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай